Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Kosení jako Tai Či

Kosení nabízí duševní očistu, radost ze smysluplné činnosti a meditaci svého druhu. A tak majitelé trávníků všech velikostí odkládají zánovní sekačky, vstávají od laptopů a berou do ruky kosu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Pěkně ostrý učitel. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Pěkně ostrý učitel. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Napoprvé to byl zápas: „Byl jsem naštvaný, frustrovaný a zlomil jsem pět kos,“ vypráví Paul Dudman, jak před pěti lety s kosením trávy začínal. Dneska si tráva poslušně lehá a on spolu se svou manželkou provozuje server www.kosimesnadno.cz, kde lze najít cestu ke kosení lehkému a nenásilnému, které podle něj připomíná východní cvičení tai či. Nabízí kosy a brousky a také kurzy kosení, které pořádá na svém pozemku u Uhlířských Janovic; příští se koná předposlední srpnovou sobotu (23. 8., cena je 600 korun).

„Je to jednoduché, ale zároveň je to komplikované.“ Toto není orientální báseň o vesmíru, nýbrž kosení ve zkratce. Podle Neila Dudmana to jde snadno, pokud ovšem člověk ví, jak na to a plně se soustředí. Rovnoměrně se zapojí svaly paží, břicha a nohou, neničí se nástroj, páteř ani klouby. Kosení dále nabízí duševní očistu, radost ze smysluplné činnosti a meditaci svého druhu. A tak majitelé trávníků všech velikostí odkládají zánovní sekačky, vstávají od laptopů a berou do ruky kosu.

Zdaleka nejen u nás. Existuje celé mezinárodní hnutí sekáčů s ohnisky na několika místech světa. Má dokonce své uznávané mistry, jako je například Peter Vido, v Kanadě usazený Slovák, který je autorem textu Kosa musí tančit, což je technický návod s filozofickými konsekvencemi. Radí třeba, jak kosu správně nabrousit, přičemž ji nazývá svým učitelem. „Neustále mě upomíná na to, že jsem zodpovědný za to, jak prožívám svůj život,“ píše. Pouze pokud trpělivě brousí, kosa spolupracuje. Také další guru mají podobnou rétoriku, pořádají kurzy a zanechávají za sebou vyrovnané řady stébel (více na www.scythconnection.com [stránky Petera Vida], www.thescythshop.co.uk [anglické], http://sensenverein.at/ [rakouské]). Najdou se tu i záznamy o rekordech, slovenští přeborníci kosí padesát čtverečních metrů za necelé dvě minuty, ale o to prý zase tak nejde. Důležitá je celková harmonie, jež prý dokáže odzbrojit i bodavý hmyz. „Když jsem byl naštvaný a zuřil jsem, komáři mě pořád bodali,“ vzpomíná Dudman. Dnes, když kosí s klidem, komáři prý nanejvýš sednou a přihlížejí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].