Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Přečtěte si odpovědi v anketě hned vedle tohoto sloupku. Ten mráz, který člověku běhá po zádech při jejím čtení, přichází z Ruska.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: MARTIN M. ŠIMEČKA - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: MARTIN M. ŠIMEČKA - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Přečtěte si odpovědi v anketě hned vedle tohoto sloupku. Ten mráz, který člověku běhá po zádech při jejím čtení, přichází z Ruska.

A podívejte se na fotografie Josefa Koudelky (str. 46–47). Člověk neví, jestli má žasnout nad odvahou fotografa, anebo nechat na sebe působit smutek, který z těch obrazů prvních hodin okupace čiší. Jenže autoři odpovědí v anketě by v těch fotografiích viděli zřejmě něco úplně jiného: pomluvu ruského národa, který jen hájil své zájmy.

Jak ostatně říká sám Josef Koudelka (str. 42–45) o fotografii, na níž jsou demonstranti zachyceni z pohledu tankisty, neboť fotograf spolu s dalšími vylezl na tank: „Jedna z nich působí zvláštně, protože se na ní lidé smějí a mávají směrem k tanku. Kdyby ji chtěli Rusové zneužít pro propagandu, šlo by to velmi lehce – vypadá to totiž, jako by byli v Praze vítáni. Ve skutečnosti mávají klukovi, který stál na tanku za mnou s československým praporem.“

Všechno je, zdá se, jen otázkou interpretace. Drtivá většina Číňanů vnímá letní olympiádu v Pekingu jako potvrzení zrodu nové světové mocnosti, pro jiné je to důkaz o slábnoucí síle ideje lidských práv (str. 13str. 32).

Jak ale interpretovat letní hry Miloše Zemana? Místopředseda ČSSD David Rath (str. 10–11) je vidí jako snahu Miroslava Šloufa zvýšit svou cenu „na lobbistickém trhu“ a pokus připravit Zemanovi „cestu na Hrad“. Náš komentátor Erik Tabery (str. 12) přemýšlí v širších souvislostech o důsledcích, které neminou Jiřího Paroubka.

Interpretujeme události podle našich nálad a intelektu a taky se tak rozhodujeme. Představa, že člověk se rozhoduje racionálně a vždy ke svému prospěchu, jak tvrdí ekonomové, se snad konečně začíná hroutit. Na půdu ekonomických teorií totiž podle týdeníku The Economist (str. 28–29) začíná vstupovat nová věda: neuroekonomie. Proč například člověk odmítne odměnu, kterou vnímá jako příliš malou, a dá přednost tomu, že nedostane nic – v rozporu se standardní ekonomickou teorií? My bychom řekli, že má hrdost. Neurověda říká, že za to může aktivita v našem mozku v oblasti dorzálního striatu.

Vážené dámy a pánové,

příjemné čtení vám přeje

MARTIN M. ŠIMEČKA

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].