Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Policie Vzdala Čepro

Policie v létě dospěla k názoru, že je třeba zastavit stíhání všech pěti obviněných v kauze Čepro, kteří měli přes tento strategický státní podnik šidit český stát o miliardy korun. Po případu biolíh, v němž jde o korupci vysokých státních úředníků, a aféře Čunek se v krátké době už potřetí hraje podle stejných not.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jménem zákona, zastavit. (Šlachta) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Jménem zákona, zastavit. (Šlachta) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Je to mimořádný příběh a teď nabral zcela nečekaný směr. Policie v létě dospěla k názoru, že je třeba zastavit stíhání všech pěti obviněných v kauze Čepro, kteří měli přes tento strategický státní podnik šidit český stát o miliardy korun. Po případu biolíh, v němž jde o korupci vysokých státních úředníků, a aféře Čunek se v krátké době už potřetí hraje podle stejných not. Máme před sebou záležitost úzce se dotýkající propojení organizovaného zločinu a politiky, v níž státní zástupce – nebo teď aktuálněpolicie – shazuje ze stolu možnost sledovat mimořádně zajímavé detaily během veřejného soudního líčení. Detektivové přitom ještě nedávno tvrdili, že případ Čepro k soudu určitě dotáhnou. Co jim v tom zabránilo? A proč se pokoušejí své kolegy z justice vyšachovat ze hry?

Vyčerpat až do dna

„Věřím, že předložíme spis k obžalobě,“ dušoval se před třemi měsíci v médiích nový šéf specializovaného Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. To znělo zajímavě: o Čepro, které spravuje místní strategické zásoby ropy, projevují zájem prominentní politici i zločinci a jeho činnost lemují neprůhledné miliardové obchody, záhadná zmizení a nájemné vraždy.

Bylo se na co těšit. Jednoduchý model, jak z Čepra utíkaly peníze, vypadá třeba takto: nastrčená firma nakoupí ráno pohonné hmoty ve velkém a večer je prodá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].