Často hledáte, jak…
Obálka vydání 32/2008
32/2008 • 2.–9. 8. 2008

2008/32

Kultura

Alois Nebel: Okurková sezóna

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Hudba

Pavel Klusák

Devatenácté album kapely, která svůj tvrdý rock podává melodicky i s amatérskou špínou za nehty: tentokrát v solidní stylové tříšti. 23. září hrají v pražské Akropoli, na prosinec spolu s Mikem Pattonem vybírají program festivalu All Tomorrows Parties.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

V tomhle má tento časopis primát, na který může být opravdu hrdý: fotografie Josefa Koudelky (1938) ze srpnové invaze vojsk varšavské smlouvy do Československa, na Západě dlouho vydávané za práce anonymního „pražského fotografa“, byly u nás poprvé publikovány v samostatné příloze Respektu v roce 1990.

Tanec s klavírem

Jan Gregor

Italský režisér Giuseppe Tornatore své diváky očividně rád dojímá. V poslední době sice natočil třeba poměrně syrové drama Neznámá (2006) o ukrajinské imigrantce v Itálii a podle informací na filmových serverech se právě chystá na ságu o blokádě Leningradu, nicméně jeho doménou jsou laskavé a sentimentální retrosnímky.

Jak vydělat na památkách

Jaroslav Formánek

Kdyby to alespoň nebylo tak průhledné: pražský magistrát vždycky vyhlásí, že chce zlepšit finanční situaci nějaké kulturní instituce nebo přizpůsobit její aktivity moderním požadavkům, a pak se ukáže, že jde radním o něco jiného.

Zdravotně neškodné sousto

Pavel Klusák

Bratři Ebenové vydali poslední tři alba s pauzami sedmi a šesti let. Mohlo by to znamenat, že tolik času potřebuje každý materiál na to, aby uzrál.

Bienále krátce po pubertě

Jan H. Vitvar

Takhle dobře mu zatím žádná výstava nedopadla. Přesto nyní Karel Císař, kurátor 6. bienále mladého umění ZVON v Domě U Kamenného zvonu, s pořádající Galerií hl. města Prahy přerušil spolupráci a zrušil i plánované sympozium.

Knedlíky, pivo, Morrison

Tomáš Weiss

Pro dnešní třicátníky a mladší jsou to pověsti z dávných časů. Historie, mytologie, vykopávky z hnízd vyhynulých ještěrů. Příběh českého undergroundu je ale silný a má v sobě přesahy i apely, které prosakují přes desetiletí a společenské systémy.

Prastaré skotské novinky

Pavlína Brzáková

Jsme sami svědky vyprávění: můžeme vnímat atmosféru, v níž se příběh odehrává, sdílet prožitek toho, kdo jej vypráví, aktivně vnímat živoucnost slov, představ, obrazů. Tak je tomu i v knize skotských mýtů O hnědém medvědu ze Zeleného údolí, kterou sestavili a přeložili Martina Joujová a Daniel Samek.

Novinky

Respekt

Sborník příspěvků, které loni zazněly na mezinárodním bienále Industriální stopy. Klíč k ochraně takových památek, jakou je koksovna Hansa, přádelna Jannik, liverpoolská hospoda Hotel Philharmonic nebo vítkovické vysoké pece.

Francie, sladká Francie

Jaroslav Formánek

K východním „bratrům“ možná Čechy táhlo pokrevní slovanství i jazyková blízkost, oblibu Francie těmito atributy ovšem vysvětlit nelze. A přece tato kulturně i lingvisticky značně odlišná země měla zcela klíčový význam ideálu v době formování první české inteligence, pro kterou se stala vzorem při budování národní identity.

Rok po Králíkovi

Jan Gregor

Sdružení klubů letos nasadilo filmové škole přísnou redukční dietu. Na svém kontě má ještě milionový dluh z loňska, a proto sami organizátoři letošní ročník označili za překlenovací. O neuvěřitelnou tisícovku se snížil počet pozvaných hostů, kteří dříve notně zatěžovali rozpočet přehlídky.