Často hledáte, jak…
Obálka vydání 33/2008
33/2008 • 9.–16. 8. 2008

2008/33

Kultura

Alois Nebel: Letní tábor

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Krev pod pěti kruhy

Jan Gregor

Asi to nebude programová náhoda. V době, kdy bude na druhém programu ČT probíhat rekapitulace třetího dne olympijských her, nabízí Nova pohled na události, které otřásly největším sportovním svátkem před šestatřiceti lety v Mnichově.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Vítejte v zámku pohodové hrůzy

Jan H. Vitvar

Chyběla mu už jen silná motorka s vysokými řídítky a koženým sedlem burácející skrz oblaka umělého kouře. Gottfried Helnwein (1948) si potrpí na působivou sebeprezentaci. Kdyby byl rocker, motorku by si na pódiu nejspíš neodpustil.

Gotham proti teroru

Jan Gregor

Pokud by někdo nevěděl, o čem že je šesté pokračování filmové ságy o Batmanovi s názvem Temný rytíř, stačí se podívat na plakát k filmu. „Vítejte ve světě bez pravidel,“ říká propagační slogan.

Teplý dotyk divadla

Magdaléna Platzová

Představení Molièrovy frašky Lékařem proti své vůli nastudovala podle divadelních pravidel platných v 17. století francouzská divadelní společnost La Fabrique à théâtre.

Cestou směrem k prázdnotě

Jaroslav Formánek

Na nevšední čtenářský zážitek lze narazit kdekoliv. Třeba i v současné slovenské tvorbě, která svou jazykovou blízkostí (a v době internetových obchodů i snadnou dostupností) navíc nabízí luxus srozumitelnosti.

Středověká globalizace oblud

Tereza Brdečková

Jsou obludy na chrličích gotických katedrál vymyšlené? Odkud vzal Hieronymus Bosch své příšery s obličejem na břiše? Kde všude najdeme stromy wak wak, na kterých rostou lidské hlavy? Odkud pochází magická moc drahokamů?

Kdo to může být?

Respekt

Posprejoval místa v londýnském centru i segregační zeď mezi Izraelem a Palestinou, svá díla nepozorovaně zanechal ve střežených muzeích i v klecích zoo. Britský sprejer Banksy nepochybně oplývá šarmem maskovaného lupiče-gentlemana: patří k němu i fakt, že se nikdy nenechal chytit. Nebo ano?