Často hledáte, jak…
Obálka vydání 31/2008
31/2008 • 26. 7. – 2. 8. 2008

2008/31

Kultura

Alois Nebel: Komáři

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Pro dobrotu na žebrotu

Jan Gregor

Na tuhle roli čekala převážně divadelní herečka Imelda Stauntonová celou kariéru. Za to, jak se převtělila do titulní postavy filmu Vera Drakeová (2004), si vysloužila například nominaci na Oscara a cenu v Benátkách.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Zítra se bude válčit všude

Karel Veselý

The Bug natočil London Zoo s jamajskými i londýnskými vokalisty a rapery, jejichž texty jsou jako čítanka budoucí katastrofy.

Po auditu potopa

Jan H. Vitvar

Novinky

Respekt

Knižní novinky

První dvě vlaštovky

Karolína Ryvolová

Dva romány, které se nyní objevily téměř najednou, však v tomto směru překvapily. Ani Irena Eliášová (1953), ani Roman Erös (1963) nepocházejí z líhně kolem Hübschmannové. Oba jsou navíc debutanti, kteří dosud nepublikovali ani v časopisech.

Stejně všechno zmizí

Jovanka Šotolová

Nejnovější román Sokrates v noci (2008) vypráví o účtování muže, jemuž lékaři našli nádor na mozku.

Miluj svého koně

Jan H. Vitvar

Češi McCarthymu konečně rozumějí. Ale museli mu k tomu pomoci bratři Coenové se svou adaptací jeho knihy Tahle země není pro starý – po té je v knihkupectvích taková sháňka, že Argo připravilo už třetí dotisk.

Divoká noc s verbuňkem

Jan Brabec

Jsme v kraji Moravského Slovácka, obec se jmenuje Velká nad Veličkou a právě sem přijíždějí další fanoušci folkloru ze všech koutů republiky. Hned u vjezdu do obce stačí zaplatit poplatek deset korun a ocitnou se ve světě „autentické lidové kultury“, kde se tančí a zpívá od „narození až do smrti“.