Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zítra se bude válčit všude

The Bug natočil London Zoo s jamajskými i londýnskými vokalisty a rapery, jejichž texty jsou jako čítanka budoucí katastrofy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Připravte se na pád impéria! (Kevin Martin) - Autor: Label Ninja Tune • Autor: Respekt
Fotografie: Připravte se na pád impéria! (Kevin Martin) - Autor: Label Ninja Tune • Autor: Respekt

Před deseti lety podali Massive Attack na albu Mezzanine působivý obraz městské paranoie konce tisíciletí. Tehdy za fúzí britské elektroniky a jamajského dubu stáli introverti, kteří si libovali v ponurých náladách. Dnes stejné stylové manželství nabralo podobu temné vize války všech proti všem. Alespoň tak vidí příští svět producent The Bug a jeho vokalisté na albu London Zoo. Hříšná megapole globálního Babylonu, jak ji popisuje rastafariánská filozofie, se otřásá v základech a apokalypsa je blízko.

Zbývá málo času

Napadlo vás někdy, že by se zvuk dal použít jako zbraň hromadného ničení? Britský hudebník Kevin Martin je takovou myšlenkou posedlý. Svoje agresivní choutky postupně naplňoval v alternativním metalu (s kapelou Ice) a industriálu (projekty God, Techno Animal), až dospěl k názoru, že jamajský dub a jeho mladší bratříček dancehall dospěly v umění sonické destrukce nejdál. Hluboko v devadesátých letech, kdy po nějakém dubstepu ještě nebylo ani tuchy, začal tvořit pod pseudonymem The Bug futuristický dub. Stavěl na paradoxu rastafariánství, jehož poselství světového míru a pokoje v sobě obsahuje premisu bolestné zkázy všech hříšníků.

Teprve současná klubová subkultura kolem dubstepu dodala jeho experimentům s kovovými rytmy a agresivní basovou linkou jasné referenční body. The Bug se postavil do čela proudu, který se pokouší překódovat poselství dubu do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].