Často hledáte, jak…
Obálka vydání 30/2008
30/2008 • 17.–24. 7. 2008

2008/30

Kultura

Novinky

Respekt

Tak se Sadako Jamamurovou to nakonec bylo ještě podivnější, než jak to nejdřív vypadalo. V první knize Suzukiho hororové trilogie Kruh to vypadalo, že jde o příběh strašlivé pomsty, kterou Sadako díky svým schopnostem dokázala realizovat posmrtně skrz vraždící videonahrávku.

Alois Nebel: Tenisový loket

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Vítejte v pekle

Jan Gregor

V roce 1971 už nebylo pochyb o tom, že válka ve Vietnamu bude patřit k nejdeziluzivnějším kapitolám moderní historie Spojených států. A právě do tohoto roku umístil děj svého filmu Tábor tygrů známý hollywoodský rutinér Joel Schumacher.

Výstavy

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky.

Udělej si sám

Jan Gregor

Čtvrtý snímek režiséra Michela Gondryho svému tvůrci moc nových příznivců nepřiláká. Na to je moc bláznivý, výstřední, skoro až autisticky osobní. Gondry si udělal jméno jako jeden z nejvyhledávanějších režisérů videoklipů pracující pravidelně například pro Björk.

Moje máma byla strom

Pavel Klusák

Na pražský koncert Toma Waitse nemusel být vytištěn jediný plakát: hladovým není třeba podsouvat reklamu na chleba. Nikdy u nás nebyl. Od 70. let jsme o něm slýchali, pak ho viděli v Coppolově filmu Cotton Club a Jarmuschově Mimo zákon.

Hlavně poctivě

Jiří Vančura

Když se připravovala Česko-německá deklarace, dlouho byly vedeny spory o dvě slova. Přemístění téměř tří milionů Němců z českých zemí odmítala německá strana označit jako „odsun“ a čeští vyjednávači zas nesouhlasili se slovem „vyhnání“.

Skrytá podoba žen

Martin Nodl

Nejnovější kniha jedné z nejplodnějších soudobých českých historiček Mileny Lenderové A ptáš se, knížko má… se noří naopak do světa žen. Jsou to však ženy ve svých úvahách, hodnotách i výrazových prostředcích formované především právě světem těch osvícených mužů, kteří na ženy hleděli jako na objekty systematického vzdělávání.

Jak ztratit a najít ráj

Markéta Pilátová

Ráj je možné ztratit v každé minutě. Třeba jen tím, že máte náladu a za zvuků písní Björk sjedete z cesty a ocitnete se v pekle favely Sao Paula. Peklo vás pozře, pošramotí, vyvrhne a pak už nikdy nejste jako dřív. Takový osud uchystal jeden z nejpozoruhodnějších současných nizozemských autorů Cees Nooteboom (1933) své hrdince v knize Ráj ztracený.

Druhý život industriálu

Jan H. Vitvar

V Dolních Vítkovicích to zatím dost páchne. Pro jednorázovou návštěvu je to v jistém ohledu výjimečný zážitek, na to ale člověk musí mít otrlou povahu. Ostravští podnikatelé teď mají s areálem bývalých vysokých pecí velké plány, které by z industriálního území měly udělat výjimečný zážitek úplně pro každého.