Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

To kyselo je moc kyselý

V době stále rafinovanějšího zájmu o jídlo jsou krajové pokrmy skutečnou atrakcí a mohou nalákat víc návštěvníků než baroko i s gotikou. V poslední době se regiony vůbec více snaží ukázat svou jedinečnost. Obnovují se poutě a slavnosti a na ně patří také místní kuchyně.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Co jí Morava, nejí Čechy. (Anna Čerešňáková z Lipova, báleše a vdolky) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Co jí Morava, nejí Čechy. (Anna Čerešňáková z Lipova, báleše a vdolky) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Mária Romančíková už od rána „šúlá hady“. Vezme vždycky kousek kynutého těsta, udělá z něj hádka o velikosti užovky a namotá ho na tyč, trochu podobnou násadě od smetáku. Pak to celé připlácne chvatem, jaký se tu dědí z generace na generaci, namaže bílkem a obalí v mletých ořechách. A pak pomalu, za neustálého otáčení, peče na otevřeném ohni. Tyč se jmenuje trdlo, pečivo skalický trdelník a je chloubou městečka Skalica, které leží na moravsko-slovenské hranici kousek od Hodonína.

Skalica je bývalé „sľobodné královské mesto“ s pěkným historickým centrem, je tady deset kostelů a čtyři kláštery, ale skoro stejně významné kulturní dědictví je tahle zdejší sladkost. Dřív měla každá tetka za domem „komín“, malou pec, kde se trdelníky pekly, dnes je žen, které to umí, už jen pár a zdejší rodiny si ho u nich objednávají na svatby, pohřby, narozeniny. Lze ho pořídit také v pekárně v bývalém františkánském klášteře, kde jich manželé Romančíkovi napečou denně šedesát. „Jezdí si sem z Rakouska, z Čech, až od Prahy,“ říká paní Romančíková a zapisuje další objednávku do stolního kalendáře. Město se totiž rozhodlo, že právě na sladké pečivo sem naláká turisty. Dotuje pekárnu, už čtyři roky se tady pořádá slavnost Trdlofest, vozí pojízdnou pec na veletrhy cestovního ruchu. Na konci loňského roku získali pro skalický trdelník &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Vyberte si délku předplatného


II. Vyberte si něco navíc



Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. >>

Předplatné se uzavírá na dobu neurčitou.

V případě, že potřebujete daňový doklad, chcete objednat předplatné do zahraničí nebo byste například chtěli předplatné posílat na jinou adresu jako dárek, přejděte na e-shop Economie.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den od 7.30 do 17.00).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

  • Autor: Respekt

Předplaťte si Respekt

Získáte přístup ke všem 52 článkům z tohoto vydání a také do všech vydání od r. 1990.