Často hledáte, jak…
Obálka vydání 29/2008
29/2008 • 12.–19. 7. 2008

2008/29

Kultura

Šťastná láska, která bolí

Jan Gregor

„Každý zboží má svýho kupce,“ zní v hitu Visacího zámku Známka punku. Slogan říká, že i na toho nejvyděděnějšího společenského outsidera čeká někde vhodný milostný protějšek. A podobně by se dalo shrnout i poselství filmu Sekretářka (2002).

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Další akce sdružení výtvarnice Silviny Arismendy, které se soustředí na kulturní dialog mezi Latinskou Amerikou a střední Evropou. Tentokrát „parazitická“ galerie zavítala do karlínské Galerie Entrance.

Hudba

Pavel Klusák

Anglický mistr živého samplování, asistent Björk a společenský kritik naživo (zne)užívá orchestr. Doslova hraje na hudebníky, nástroje i pulty na noty, obrací naruby očekávání swingové pohodičky a mixuje taneční beaty plné znepokojení a malých poruch.

Ti s nejlepší pamětí

Pavel Klusák

Jak v generacích Rolling Stones nebo Portishead udržet přirozený zájem o lidové písničky? V Anglii se to povedlo folkrockovému rodu, jehož rodiče (Norma Watersonová a Martin Carthy) a dcera (Eliza Carthyová) platí za vrchol tamní hudební scény.

Kam si člověk nevidí

Jan H. Vitvar

Tohle není běžná výstava běžného českého výtvarníka. Žádné laciné projektory a pomačkaná promítací plátna, žádné primitivně zarámované fotografie. Všechno je nainstalované pěkně profesionálně, s citem pro použitý materiál i výstavní prostor, tak jak je tomu zvykem v západoevropských galeriích. Co také jiného čekat od Jána Mančušky (1972), který je v zahraničních síních v posledních letech jako doma.

Ušák pro nevěstu

Karolína Vránková

Designér Vladimír Žák (1980) není architekt a designér Ladislav Žák (1900–1973). Lidé si je prý dost často pletou nebo se aspoň Vladimíra ptají, jestli byl Ladislav jeho děda. Nebyl, ovšem ty stálé otázky přivedly studenta pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové k zájmu o tvorbu legendárního kolegy – hlavně k jeho slavným trubkovým křeslům ze 30. let.

Milovala velká gesta

Martin Nodl

Napsat historickou knihu, která se podobá spíše filmovému scénáři, je vskutku odvážným činem. Švédský historik a spisovatel Peter Englund (1957) je však nejen skvělým vypravěčem, ale především experimentátorem.

Eva a její svět

Marta Ljubková

V odeonské edici Česká řada vyšla kniha Moniky Zgustové (1957), kterou čeští čtenáři znají nejspíš jako překladatelku či autorku biografie Bohumila Hrabala. Román se jmenuje Zimní zahrada a Zgustová se v něm zabývá osudem jedné ženy mezi dvěma muži, v průběhu několika poválečných desetiletí v Česku.

Novinky

Respekt

Ve filmové řadě nakladatelství Academia vychází po románu D. H. Lawrence Milenec lady Chatterleyové kniha, podle které natočil film Ridley Scott.

Proč mě to tak bolí?

Magdaléna Platzová

Již dříve býval označován za pornografa a potížistu. Svým předposledním, v češtině nedávno vydaným románem Platforma si Michel Houellebecq (1958) navíc vysloužil i nálepku homofoba a rasisty.

Šťastné vegetování

Jan Gregor

V Karlových Varech se dá šťastně vegetovat i bez toho, že by člověk viděl Jakubiskovu novinku Bathory nebo Roberta De Nira. Bohatá kolekce kvalitních filmů z aktuálních festivalů totiž dává jistý obrázek o současných trendech ve světě.

Alois Nebel: Rozmarné léto

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Česko

Čeští eurofobové

Fabrice Martin Plichta

Během návštěvy francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v Praze, pár dnů po irském „ne“ Lisabonské smlouvě, mě kolegové francouzští novináři zasypali otázkami ohledně českého euroskepticismu.

My, dva králové

Kateřina Čopjaková

Nejuzavřenější, velmi sebevědomá romská skupina si dosud navzdory všemu a všem dokázala uchovat nejen jazyk a svou specifickou kulturu, ale i tradiční, uvnitř komunity platné pojetí práva. Odhadnout, co konec spravedlnosti přinese českým Olachům do budoucna, nedokážou v tuto chvíli ani romisté, ani samotní „poddaní“ dvou soupeřících králů.

Jak se pekl radar

Ondřej Kundra

I když jednodenní radarový pobyt americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové v Praze provázela přísná bezpečnostní opatření a byl sešněrovaný protokolem, ani ona, ani její zdejší hostitelé si s tím nedělali moc těžkou hlavu. Stvrzení radarové smlouvy naopak provázela uvolněná atmosféra a úsměvy.

Lepší zatím nemáme

Silvie Lauder

Člověk se nejdřív pořádně vyděsí. A vzápětí ho popadne chuť utéct před tou katastrofou někam do lesa. Jak je vlastně možné, že Česká republika se na světovém žebříčku, který hodnotí státy podle šetrnosti jejich ekonomiky k životnímu prostředí, propadla o plných šedesát míst?

Nová vlna feminismu

Silvie Lauder

Bez něj by ženy dodnes nejspíš neměly právo volit. Nestudovaly by ani by si svobodně nevybíraly povolání, nerozhodovaly by o svém majetku ani o otci svých dětí. A přestože Češi byli ještě před sto lety v prosazování některých jeho zásad napřed téměř před celou Evropou, dnes tady má pověst neatraktivního „ismu“, hysterické ideologie nebo berličky neúspěšných žen. Řeč je samozřejmě o feminismu.