Často hledáte, jak…
Obálka vydání 28/2008
28/2008 • 4.–11. 7. 2008

2008/28

Kultura

Alois Nebel: Vary

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Flákači v Kristových letech

Jan Gregor

Co udělat se životem, když vám je lehce přes třicet a už přes deset let zabíjíte čas podřadnou prací na nudném předměstí v New Jersey? Takové otázky řeší – tedy jen tak mimochodem mezi spoustou dialogů o oblíbených filmech a sexuálních praktikách – dva nejlepší kamarádi Randal (Jeff Anderson) a Dante (Brian O’Halloran).

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Samozvanci zase nadělovali

Jaroslav Formánek

Cena Andreje „Nikolaje“ Stankoviče dokazuje, že i v dnešním pokleslém českém filmovém prostředí lze ještě najít chuť i prostředky na nevšední a pozoruhodná díla.

Woodstock na kolonádě

Jan Gregor

Karlovarský festival není jen o hvězdných hostech a slavnostních galapremiérách. Byť na ty se pozornost médií logicky soustředí vždycky nejvíc.

Svíčková & kultura popová

Pavel Klusák

Vizuálně se může Čoko voko zdát jako surreálně nadsazené retro. Ale znějí úplně jinak: jako vyvážená chuť říci něco až intimně samy za sebe a nechat se při tom svádět k fikčním odbočkám směrovkami jazyka a rýmů. Čoko voko nejsou parodie, jsou skutečný hip hop.

Stáří na tvrdo

Ladislav Nagy

Pokud v knize Osm minut o něco jde, pak je to smrt. Konec, který se rýsuje na horizontu, zatím nepřichází, ale vyplňuje přítomnost řadou věcí, které tak rádi přenecháváme na starost domům s pečovatelskou službou. Je to popis soužití dvou lidí, kteří spolu zestárli do stavu naprosté osamělosti.

Rozpory, patos, vášeň

Magdaléna Platzová

Dnes nejvíce překládaného a nejuznávanějšího srbského moderního básníka dosud čeští čtenáři znali jen ze dvou sbírek, které mu u nás vyšly již v polovině šedesátých a na počátku sedmdesátých let. Nyní vydaný svazek Vlčí stín je průřezem jeho tvorbou od roku 1943 až po rok 1984.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Ať žije Stalin!

Jan H. Vitvar

Fotografie Jevgenije Chaldeje i Alexandra Rodčenka jsou fascinující, oba měli vizuální talent, jaký se jen tak nevidí. Stejně má ale člověk při odchodu z jejich berlínských retrospektiv zvláštní pocit.

Nové slovo: totalita

Marie Langerová

Čapek se ve své publicistice ukazuje jako citlivý seizmograf doby. A to přesto, že noviny bral jen jako zaměstnání, které mu dává „možnost života“.