Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Výtvarné umění

Další akce sdružení výtvarnice Silviny Arismendy, které se soustředí na kulturní dialog mezi Latinskou Amerikou a střední Evropou. Tentokrát „parazitická“ galerie zavítala do karlínské Galerie Entrance.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Muzeum moderního umění Olomouc • Autor: Respekt
Autor fotografie: Muzeum moderního umění Olomouc • Autor: Respekt

Voyeur před branou věčnosti

Muzeum moderního umění, Olomouc, 10. 7.–21. 9.

Miroslav Urban (1953) od konce 70. let zaznamenával zkázu severozápadních Čech způsobenou těžkou hnědého zlata. Když to začalo být s vydolovanou krajinou po revoluci o něco lepší, začal kreslit, malovat a skládat do koláží díla, která prozrazují, že neprošel žádným výtvarným školením - což jim ovšem vůbec nic neubírá (ba naopak) na síle. První velká výstava originální osobnosti s příjemně sebeironickým přístupem bude 11. 9. doprovozena autorovou přednáškou s titulem Do prdele šel můj kraj…

Juan Manuel Romero

Galéria Parásito/Galerie Entrance, Praha, 10. 7.-3. 8.

Další akce sdružení výtvarnice Silviny Arismendy, které se soustředí na kulturní dialog mezi Latinskou Amerikou a střední Evropou. Tentokrát „parazitická“ galerie zavítala do karlínské Galerie Entrance, prezentuje zde mexického autora, jehož maminka o něm učitelkám říkala: „Nevěřte mu. On nepíše, jenom kreslí slova.“

Humhal & Talichová Present

Karlin Studios, Praha, 10. 7.-3. 8.

Když už budete v Karlíně: hned vedle Romera je zde k vidění výstava autorů, kteří jsou spojení s novou, dravě marketingovou imagí Galerie Václava Špály. Ukazují plakáty s portréty přátel, výtvarníků, manažerů či prostitutek.

Jan Maarten Voskuil: Stretcherstretcher

Dům umění České Budějovice, 26. 6.–10. 8.

Nizozemský výtvarník rozkročený mezi malbu a sochařství pro Budějovice připravil instalaci, kterou kurátor Michal Škoda přirovnává k jakýmsi jednoduchým geometrickým skeletům: prostorovým rámům, přes které je těsně přetaženo plátno.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 29/2008 pod titulkem Výtvarné umění