Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Odbíjená a dresy

Proč odbíjenkářky hrají v tak příšerných trenýrkách? Dneska přece i ve sportu chtějí vypadat ženy sexy, ale tohle... na to se nedá dívat.

Proč odbíjenkářky hrají v tak příšerných trenýrkách? Dneska přece i ve sportu chtějí vypadat ženy sexy, ale tohle… na to se nedá dívat.

J. Kaloušková, Aš

Odpověď jsme konzultovali s trenérkou volejbalové reprezentace Táňou Krempaskou a hráčkou Lenkou Telipskou:

„Všechno úzké, všechno elastické,“ hájí své oblečení dlouholetá hráčka odbíjené čili volejbalu Lenka Telipská z extraligového Tatranu Střešovice. Její dres sestává s elastických, krátkých trenýrek a z trička bez rukávů. Také další týmy hrají v oblečení spíše upnutém, na rozdíl například od basketbalistek či házenkářek, jejichž trenýrky by bylo možné označit za volné, pytlovité, možná i „příšerné“.

V pravidlech Mezinárodní volejbalové federace FIVB je jasně řečeno, že trenýrky musejí „přiléhat k linii těla“, a to v těle i v nohavicích. Délka nohavičky smí být „maximálně 5 cm od švu v rozkroku“.

Snaha obléci odbíjenkářky co možná slušivě má svůj důvod. V posledních letech se totiž pozornost stáčí od „šestkového“ volejbalu k plážovému, a především k nepatrným trenýrkám jeho hráček; podle regulí nesmí být jejich bikiny na straně širší než 2,5 cm.

Někdo považuje stále upnutější dresy volejbalistek za sexy, řada hráček však namítá, že to je spíš sexismus. Debata na tohle téma se vedla v souvislosti s úpravou standardů zhruba před deseti lety, jak dodnes připomínají články na serveru CNN. Hráčky volejbalu si stěžovaly hlavně na to, že jejich nohavice musejí být o pět centimetrů kratší, než mají povoleno muži. Hráčky plážového volejbalu zase prohlašovaly, že po go-go tanečnicích jsou teď první profesí, která má jako pracovní oblečení bikiny. Vyplývá z toho tedy, že odbíjenkářkám stížnost čtenářky poněkud křivdí. Snad s výjimkou hráček z islámských zemí. Ty údajně často hrají v teplácích, v bundě a se šátkem na hlavě.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].