Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Jak se dobře najíst

Podobá se to přírodnímu zákonu. Jakmile společnost dosáhne blahobytu, projde rychle několika změnami stravovacích návyků: s tou první přichází zasycení a tloustnutí populace, hned za ní následuje módní vlna ideálu štíhlosti, se kterou se pojí obchod s nízkotučnými dietami, fitnesscentry, dietology a osobními trenéry, a teprve potom následuje trend zdravé, zajímavé a kvalitní kuchyně. Vaření se stává zábavou a součástí životního stylu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jahody z Kunratic, med ze Šumavy, pstruzi od Volar. (Restaurace La Veranda) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Jahody z Kunratic, med ze Šumavy, pstruzi od Volar. (Restaurace La Veranda) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Dita Pecháčková přenese váhu na špičky nohou, nakloní se nad stůl a zálibně zaboří dlaně do chlebového těsta. „Kromě řízení auta si snad nic tolik neužiju jako vaření,“ říká. Nebylo to tak vždycky. V pubertě střídala jednu dietu za druhou a jídlo pro ni znamenalo hlavně trápení. Dnes nejraději vaří složitá jídla, která se musí připravovat celé dopoledne. „Mám takovou teorii,“ řekne a posadí se na židli s mísou v klíně. „Jídlo v dnešní době funguje jako náhražka lásky. Život se v poslední době zrychlil, v rodinných a partnerských vztazích panuje chaos, málokdo má čas se druhému věnovat. A tak si lidi projevují pozornost a cit skrze jídlo. Proto ráda vařím náročná jídla, během dlouhé přípravy se totiž do pokrmu otiskne všechno, co tomu druhému chcete dát.“

Dita Pecháčková ví, o čem mluví. Už čtvrtým rokem je šéfredaktorkou Apetitu. Měsíčník o vaření pod jejím vedením zdvojnásobil svůj náklad, třikrát získal ve své kategorii titul časopis roku a stal se vlajkovou lodí nového trendu, který v českých kuchyních a restauracích během posledních několika let rozkvetl.

Zábava blahobytných

Tiramisu na několik způsobů. Tradiční arménský medovník. Gratinovaný chřest s brusinkami. Nejúspěšnější recepty kulinářského magazínu z poslední doby napovídají, že zájem Čechů o svět těch nejroztodivnějších chutí a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Vyberte si délku předplatného


II. Vyberte si něco navíc



Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. >>

Předplatné se uzavírá na dobu neurčitou.

V případě, že potřebujete daňový doklad, chcete objednat předplatné do zahraničí nebo byste například chtěli předplatné posílat na jinou adresu jako dárek, přejděte na e-shop Economie.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den od 7.30 do 17.00).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

  • Autor: Respekt

Předplaťte si Respekt

Získáte přístup ke všem 53 článkům z tohoto vydání a také do všech vydání od r. 1990.