Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Výtvarné umění

Zajímavé výstavy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Běla Kolářová • Autor: Respekt
Autor fotografie: Běla Kolářová • Autor: Respekt

Běla Kolářová: fotografie, asambláže, kresby

Museum Kampa, Praha, 16. 7.–24. 8.

První dáma výtvarné práce se spínacími špendlíky, žiletkami a kancelářskými sponkami. Běla Kolářová (1923) si na největší slávu musela počkat až do osmdesáti let, teď to ale stojí za to: po retrospektivě v Národní galerii, velké výstavě v Olomouci a účasti na loňské kasselské Dokumentě se komornější pohled na její dílo nabízí i v muzeu Medy Mládkové.

Tripolis Praga – Pražská moderna kolem roku 1900

Novoměstská radnice, Praha, 15. 7.–28. 8.

Projekt připravený Pražským literárním domem si vzal za cíl přiblížit kotlík, ve kterém se tu na počátku minulého století vařilo dění v české, německé a židovské kultuře. Čtyři sta fotografií s portréty spisovatelů, hudebníků, malířů či politiků už viděli návštěvníci putovní výstavy v Drážďanech, Lipsku nebo Liberci, teď došlo i na město, kterého se celá akce nejvíc týká.

Eva Koťátková: Společenská hra

Dům umění města Brna, Dům pánů z Kunštátu, 22. 7.–31. 8.

Krátce po zahájení výstavy v pražské Špálově galerii se Eva Koťátková (1982) přemístila do Brna, aby zde otevřela expozici věnovanou rovněž svým vzpomínkám na školní škamny. Vlastnictví přezůvek a svačiny není pro návštěvníky povinné, ale může se hodit.

Corpora S

Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích, 24. 7.–28. 9.

Posledních pět let tvorby autorů sdružených do skupiny, která si občas říká Corpora starců. K vidění jsou díla Axmanna, Černého, Mikesky, Šarše, Šlegla a Štěpána.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 31/2008 pod titulkem Výtvarné umění