Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Miluj svého koně

Češi McCarthymu konečně rozumějí. Ale museli mu k tomu pomoci bratři Coenové se svou adaptací jeho knihy Tahle země není pro starý – po té je v knihkupectvích taková sháňka, že Argo připravilo už třetí dotisk.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Jak půvabně někdy funguje marketing: když vyšla Hranice v češtině poprvé, pro Argo byl následný mizerný prodej knížky jasným signálem, že Cormaca McCarthyho (1933) zdejší publikum nepřijalo. Teď tu Hranice vychází po jedenácti letech znovu v době, kdy už McCarthy patří k nejprodávanějším zahraničním autorům. Češi McCarthymu konečně rozumějí. Ale museli mu k tomu pomoci bratři Coenové se svou adaptací jeho knihy Tahle země není pro starý – po té je v knihkupectvích taková sháňka, že Argo připravilo už třetí dotisk.

Žádný prostor pro city

Díky loňské Cestě je McCarthy označován za autora vůbec nejlepší knihy nového století; časopis Entertainment Weekly ji minulý měsíc dokonce vyhlásil za nejpovedenější dílo posledních pětadvaceti let. Ale zároveň za spisovatele s nejskeptičtějším pohledem na to, co se dá od člověka v budoucnu čekat. Příběh o putování chlapce s umírajícím otcem postapokalyptickou krajinou vstříc definitivnímu konci skutečně nehýřil optimismem. Hranice z roku 1994 je v tomto srovnání o něco vlídnější – žádný atomový spad, žádní lidožrouti. Na druhou stranu: z McCarthyho zprávy o dobrodružství jednoho dospívajícího kovboje jde děs právě kvůli až příliš realistickým kulisám děje.

Billy žije s bratrem Boydem a rodiči na malé farmě u mexických hranic. Jednoho dne s otcem uloví do pasti vlčici, která jim likviduje dobytek.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].