Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Je zákaz účasti na OH pro lukostřelce Milana Andrease přiměřeným trestem? (Dopingový test prokázal, že kouřil marihuanu)

Směrem k vylepšení výkonu je THC jako doping nesmysl. Všichni vědí, že to je nesmysl, ale je to v řádech.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: IVAN DOUDA - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: IVAN DOUDA - Autor: Archiv • Autor: Respekt

IVAN DOUDA

psycholog, Drop In

Ta kauza mě nadzvedla. Směrem k vylepšení výkonu je THC jako doping nesmysl. Všichni vědí, že to je nesmysl, ale je to v řádech. Prosazuje se tu neúcta ke svobodě jedince, snaha manipulovat člověkem dle nějaké pochybné ideje. Národ oslavuje hokejisty a fotbalisty zpité – tedy „zdrogované“ – šampaňským a s doutníky v puse a odsuzujeme a sportovně likvidujeme kluka, který si před časem „zahulil“. Marihuana je v mnoha vlastnostech méně riziková než alkohol. Pokud má někdo pocit, že tímto odstraší mladé od braní drog, tak se hluboce mýlí. Spíše opak je pravdou. Chyba je v lidské a intelektuální omezenosti.

PETR HRUBEC

generální sekretář ČOV

Při pohledu z mimosportovního prostředí by se mohlo zdát, že je to neúměrný trest – užívání marihuany pro vlastní potřebu je přece v ČR legální. Ale Milan není „jeden z nás“. Milan je sportovec. A velmi dobře ví, že THC je na seznamu zakázaných látek. Nemyslím si, že jeden joint Milanovi pomohl při soutěži, že by ho nějakým způsobem mohl zvýhodnit na úkor ostatních. Na druhou stranu si ovšem dovedu představit, že pokud je nervák, mohlo ho to uklidnit, což je v lukostřelbě asi nejdůležitější. V každém případě pochybil. Snad tenhle odstrašující příklad přispěje k tomu, aby se sportovci předtím, než si zapálí joint, zamysleli.

TEREZA HUŘÍKOVÁ

cyklistka, členka olympijského týmu

Nejsem sice vůbec zastáncem kouření, ale v tomto případě se mi to zdá být příliš tvrdý trest. V cyklistice nebo jiném fyzicky náročném sportu bych řekla, že si trest za svou nezodpovědnost a nedbalost k tělu – „pracovnímu nástroji“ – zaslouží, ale nevím, jak tvrdý trénink absolvují lukostřelci. Každopádně to mohla být klukovská chyba, které lituje. Ať už je to jakkoli, měl by být potrestán, aby se poučil do budoucna, ale zvolila bych radši finanční trest než mu odepřít účast na olympiádě.

HELENA FIBINGEROVÁ

bývalá koulařka

Trest je rozhodně nepřiměřený. Naprosto souhlasím s názorem Lukáše Pollerta, který je bývalý sportovec a lékař, a proto ví, o čem hovoří. Marihuana tomu mladíkovi nemohla pomoci, navíc nebyl ani přistižen při závodě. Je to, jako byste seděli v hospodě u piva a někdo za vámi přišel a sebral vám automaticky řidičák. Strašně mě štvou scestné a pokrytecké výroky lidí, kteří vůbec netuší, jakou dřinu obnáší vrcholový sport. Až mi to připomíná svatou inkvizici, díky níž ulpěl na devatenáctiletém klukovi nesmyslný cejch. Může to cítit jako nespravedlnost a nedivila bych se, kdyby naopak začal hledat únik v drogách.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 31/2008 pod titulkem Anketa: Je zákaz účasti na OH pro lukostřelce Milana Andrease přiměřeným trestem? (Dopingový test prokázal, že kouřil marihuanu)