Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Udělej si sám

Čtvrtý snímek režiséra Michela Gondryho svému tvůrci moc nových příznivců nepřiláká. Na to je moc bláznivý, výstřední, skoro až autisticky osobní. Gondry si udělal jméno jako jeden z nejvyhledávanějších režisérů videoklipů pracující pravidelně například pro Björk.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vezmeme si staniol – a zkusíme něco společně udělat. - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt
Fotografie: Vezmeme si staniol – a zkusíme něco společně udělat. - Autor: IMDB/Out Now • Autor: Respekt

Zapadávají prachem v krabicích nebo se rozkládají na skládkách. Technologický vývoj nebyl k formátu VHS shovívavý. Videokazety si nevysloužily osud vinylových desek, ke kterým se dnes vracejí dýdžejové a fajnšmekři. Ve městě Passaic ve státě New Jersey je ovšem půjčovna, která se specializuje pouze na ně. Sídlí ve zchátralém rohovém baráčku, který z okolní zástavby vyčnívá jako pěst na oko, takže se ani nejde divit developerům, že jej chtějí zbourat.

Tedy ne ve skutečnosti, ale ve fiktivním světě komedie Prosíme přetočte, která je zakotvená v jakési alternativní realitě, utkané z bezbřehé fantazie a útěšné nostalgie po osmdesátých letech.

Vstaňte od televizí!

Čtvrtý snímek režiséra Michela Gondryho svému tvůrci moc nových příznivců nepřiláká. Na to je moc bláznivý, výstřední, skoro až autisticky osobní. Gondry si udělal jméno jako jeden z nejvyhledávanějších režisérů videoklipů pracující pravidelně například pro Björk. Místo ve filmové historii si ale už zajistil svými dvěma spolupracemi se scenáristou Charliem Kaufmanem. Zejména netradiční romance Věčný svit neposkvrněné mysli (2004) proslula jako jeden z nejlepších milostných příběhů posledních let.

Francouzský hračička, který na svých internetových stránkách ukazuje, jak lze složit Rubikovu kostku nohama, se poté osamostatnil v prvním čistě autorském snímku Nauka o snech …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].