Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

V tehdejší situaci bylo takřka nemožné složit vládu a neporušit nějaký důležitý princip, k čemuž přistupovaly osobní averze. Takže nejvíc se rozčilovali ti, kteří se domnívali, že bez nich to nepůjde, a najednou byli v opozici.

VOLÁNÍ DIVOČINY SLÁBNE

RESPEKT 29/08

Příliš ekonomický Economist

Článek mi připadá jako typická ukázka uvažování ve smyslu, že příroda se musí „vyplatit“. Ale pokud lidé nechtějí do parků jezdit, protože tam nejsou luxusní hotely a prodejna cadillaků, tak ať tam klidně nejezdí. Nevím, kolik takový park potřebuje peněz z daní, ale podle mě zas tolik ne. Co by se asi s přírodou stalo, kdyby do ní nešly státní peníze? Řekla bych, že nic. Navíc se zdá, že si Američané hodnotu panenské přírody uvědomují, když chtějí v její blízkosti bydlet.

Myslím, že je v pořádku, že do přírody jezdí jen ti, kteří obětují své pohodlí, a pro ty ostatní je zase určitě důležité aspoň vědomí, že někde ještě nějaká příroda existuje.

Hana Loganová

NOVÁ VLNA FEMINISMU

RESPEKT 29/08

Rozhořčení nestačí

V článku si autorka stěžuje, že lidé nemají představu o tom, co znamená termín „feminismus“, samotný text však, dle mého názoru, tento termín nijak nevysvětluje. Problémem tedy nejspíš bude to, že feministky samotné nejsou schopny srozumitelným způsobem tento pojem vysvětlit a stále dokola se jen rozhořčují, že je ostatní vnímají s despektem. Autorka sice zmiňuje „rovnost příležitostí“ a „domácí násilí“, ale podle mého názoru tato témata široce přesahují feminismus a týkají se mnoha skupin obyvatel, např. i dětí, starých lidí, Romů apod.

Autorka se dále pozastavuje nad tím, že česká společnost je poměrně tolerantní k homosexuálům či potratům, ale nepřijímá feminismus. Možná to bude tím, že homosexuálové ostatním nevnucují myšlenku, že heterosexualita je nenormální a zastaralá, a podobně nám ani nikdo nevnucuje, že je lepší dítě potratit než porodit.

Kamil S.

MY, DVA KRÁLOVÉ

RESPEKT 29/08

Díky

Super článek, konečně něco ze života a na jiné téma. A ne pořád dokola Čunek, vláda, Dostál, peníze, peníze, peníze, ropa, ekonomika atd. Jsem zvědavý, jak to s Olachy nakonec dopadne…

Markus

Je to vůbec možné?

V Čechách nežiji už skoro deset let a po delší době znovu začínám sledovat česká média. Jsem velmi ráda, že se více píše o Romech a jejich kultuře. Z odstupu let mi přijde téměř nepochopitelné, jak tak odlišná a zajímavá kultura mohla byt „přinejlepším“ ignorována a potlačovaná českou většinou tak dlouho.

Daniela

VÝROČÍ PODVODU

RESPEKT 29/08

Tajné, nebo ne?

Píšete, že v opoziční smlouvě nešlo ani tak o to, co v ní bylo, „jako spíše o to, co v ní oficiálně nebylo: tedy tajné a ústní dodatky“. Pokud jsou ještě tajné, jak víme, že byly důležité, pokud už tajné nejsou, proč nejsou v textu?

Celkově bych řekl, že v opoziční smlouvě se jednalo o celkem elegantní řešení, jak dospět k většinovému způsobu voleb, což potom padlo pozbytím ústavní většiny. V tehdejší situaci bylo takřka nemožné složit vládu a neporušit nějaký důležitý princip, k čemuž přistupovaly osobní averze. Takže nejvíc se rozčilovali ti, kteří se domnívali, že bez nich to nepůjde, a najednou byli v opozici.

Karel Šebesta

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].