Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Času je málo a vana přetéká

Kdyby se člověk orientoval jen podle článků ve zdejších novinách, mohl by podlehnout dojmu, že největší hrozbou současnosti není energetická či potravinová krize, ale kapající kohoutek. Hrůzostrašné příběhy lidí, kteří potřebovali něco doma opravit a nedočkali se, graduje v médiích záběry na ustarané tváře kapitánů průmyslu žehrajících, že nemají kde brát zedníky, a vyzývajících stát, aby jim pomohl nějaké naverbovat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Je to důležité. Ale umět jenom tohle začíná být problém. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Je to důležité. Ale umět jenom tohle začíná být problém. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Kdyby se člověk orientoval jen podle článků ve zdejších novinách, mohl by podlehnout dojmu, že největší hrozbou současnosti není energetická či potravinová krize, ale kapající kohoutek. Hrůzostrašné příběhy lidí, kteří potřebovali něco doma opravit a nedočkali se, graduje v médiích záběry na ustarané tváře kapitánů průmyslu žehrajících, že nemají kde brát zedníky, a vyzývajících stát, aby jim pomohl nějaké naverbovat. A bude prý hůř, protože mládeži se už černou práci dělat nechce. Takže se pohodlně usaďme, jsme na stopě dramatu moderního světa.

Ohrožený druh

Bylo to nečekané drama nad rozdělanou podlahou. Když si před časem chomutovský zedník začal v pozdním odpoledni balit fidlátka, majitel na něj znenadání vytáhl pistoli. „Chci, abyste konečně tu práci dodělal, jinak se zblázním,“ požádal řemeslníka – aspoň v pozdějším líčení médií, která případ z Mostecka líčila jako doklad, kam až může klienty dohnat zoufalství z nedostatku a špatné kvality služeb. Bylo by to působivé – kdyby to nebylo trochu jinak. Skutečnost je taková, že zedník tenkrát prostě chtěl jít domů po skončení pracovní doby, ale majitel ho pod pohrůžkou zastřelení donutil pracovat až do pozdního večera. Vyděšený řemeslník se pak zhroutil. Jak to tedy s nedostatkem a kvalitou řemesel u nás doopravdy je?

Otestujme to nejprve naslepo a na vlastní kůži. Voláme mimo hlavní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].