Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

S prezidentem České lékárnické komory Stanislavem Havlíčkem

Ano, vydali jsme takový stručný leták s desaterem nejčastějších otázek. Má být k dispozici v lékárnách a je také k dispozici na webu komory www.lekarnici.cz.

Levnější varianta léků je zavádějící označení. Co s rozdílnými vedlejšími účinky? Jak se bude lékárník orientovat v nabídce léků bez znalosti zdravotního stavu pacienta a jak posoudí interakci bez znalosti ostatních léků, které pacient bere? Kdo ponese právní zodpovědnost za případné poškození zdraví?

Ludmila Bohuňovská ([email protected])

Troufnu si říci, že lékárník je nejlépe vybaveným odborníkem pro posouzení vhodnosti generické záměny. Vzhledem k charakteru provedení těchto záměn je riziko odlišných účinků prakticky nulové. Záměna probíhá pouze u léků se stejným účinkem a se stejnou účinnou látkou. Rozdíl je zpravidla pouze v adrese výrobce nebo v procesu výroby. Výsledné léky jsou prakticky totožné. Tuto totožnost garantuje Státní ústav pro kontrolu léčiv. Právní zodpovědnost za terapii nese lékař, za generickou substituci (záměnu) lékárník.

Je možné si nechat napsat recept, který mohu užít opakovaně? Kolikrát jej mohu použít a jak je to s poplatkem 30Kč?

Ivana ([email protected])

Opakovaný recept má platnost 6 měsíců. Můžete ho použít tolikrát, kolikrát lékař vyznačí, takže třeba 6×. Ideální budou pravděpodobně 3 opakování při zabezpečení léků na 9 měsíců. Poplatek 30 Kč zaplatíte při každém opakování. Poplatek je zohledněn v ceně léku na recept. Pokud tedy na léky doplácíte, nebudete platit víc než v minulém roce. Pokud jsou tyto léky bez doplatku, zaplatí méně zdravotní pojišťovna. Šetříte i čas, který byste investovala do návštěvy lékaře při žádosti o předepsání receptu.

Jak se bude řešit situace, kdy lékař předepíše lék a pacient si ho bude moci vyzvednout až třeba v Německu nebo na Slovensku?

Janka

Výdej léku na recept v zahraničí upravuje mezivládní dohoda mezi předmětnými zeměmi a realizuje se podle právních norem dané země, kde je výdej realizován. Při výběru léku v zahraničí platíte celou cenu léku v dané zemi. Když recept předepíše český lékař v Čechách, je to vaše rozhodnutí zaplatit ho v zahraničí. Pokud recept napíše lékař v zahraničí, zdravotní pojišťovna zaplatí totéž, co by zaplatila při výdeji u nás.

Vydali jste brožurku či návod, jak se v novotách orientovat?

Pavla Tichá

Ano, vydali jsme takový stručný leták s desaterem nejčastějších otázek. Má být k dispozici v lékárnách a je také k dispozici na webu komory www.lekarnici.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/2008 pod titulkem S prezidentem České lékárnické komory Stanislavem Havlíčkem