Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Poněkud riskantní podnik

Když Andrew Maynard v říjnu loňského roku vyčítavě mával balíčkem uhlíkových nanotrubiček před americkými politiky, kteří se sešli na slyšení v Kongresu, hodlal upozornit na něco důležitého.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Isifa Image Services • Autor: Respekt
Autor fotografie: Isifa Image Services • Autor: Respekt

Když Andrew Maynard v říjnu loňského roku vyčítavě mával balíčkem uhlíkových nanotrubiček před americkými politiky, kteří se sešli na slyšení v Kongresu, hodlal upozornit na něco důležitého. Maynard, který je odborníkem v oboru nanotechnologií a působí v Mezinárodním vědeckém středisku Woodrowa Wilsona (Woodrow Wilson International Centre for Scholars) ve Washingtonu, miniaturní trubičky pořídil na internetu. Přišly mu poštou spolu s bezpečnostními instrukcemi, v nichž byly popsány jako grafit neboli materiál, který nevyžaduje žádnou zvláštní opatrnost mimo opatření běžná při práci s nepříjemným prachem.

Dramatické vystoupení doktora Maynarda mělo upozornit na rostoucí obavy spojené s bezpečností nanotechnologií využívaných v praxi. Britská královská společnost doporučuje považovat nanočástice za nové látky.Informace přiložené k volně zakoupenému výrobku byly v lepším případě neurčité, v horším svědčily o neuvěřitelné nedbalosti. Tak zaprvé, popsat uhlíkové nanotrubičky jako grafit je jako napsat o kusu uhlí, že se jedná o diamant. Grafit je sice forma uhlíku, tedy prvku použitého při výrobě nanotrubiček, ty jsou však přibližně milionkrát tenčí než grafitová tuha v běžné tužce. Uhlíkové nanotrubičky mohou být zcela bezpečné, nebo také mohou mít vlastnosti podobné azbestu. Nikdo neví. Dokonce ani výrobci, regulátoři a vlády si nejsou jisti, jak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].