Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Létání se strachem i bez

Ty jejich úsměvy! Nikdo se nedokáže usmívat tak zlověstně jako letušky v letadle, které se právě zmítá v turbulenci.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Strach z úsměvu lze zvládnout. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Strach z úsměvu lze zvládnout. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Ty jejich úsměvy! Nikdo se nedokáže usmívat tak zlověstně jako letušky v letadle, které se právě zmítá v turbulenci. Pohled na jejich vyceněný chrup rozvibruje nejednoho úzkostlivce: „To se tváříte stále takhle sladce?“ je prý jedna z nejčastějších otázek lidí, kteří se do speciálních kurzů přicházejí zbavit strachu z létání. Odpověď mohou najít právě v takových kurzech odvahy (ČSA je nabízejí za sedm tisíc korun, nejbližší bude poslední sobotu v červenci, www.letanibezstrachu.cz) a nově také v knížce Létání bez strachu, která se prodává za 249 korun.

Zřejmě až čtvrtina populace trpí nějakým typem úzkosti, která se může ohlásit právě v letadle. Třeba ve chvíli, kdy pilot trochu roztržitě oznamuje, že jsme vletěli do oblasti s příšerným počasím, a ztuhlý cestující v jeho hlase slyší spíš „naperu to s vámi do nejbližšího kopce“. Pro řadu lidí je cesta letadlem bolestivá křeč. Ovšem nizozemský psycholog a pilot Lucas van Gerwen, přední světová kapacita na strach z létání, odhaduje, že 98 procent úzkostných stavů v letadle lze zvládnout.

V posledních letech vznikla za tím účelem školicí střediska na většině velkých letišť. Také na pražské Ruzyni. Účastníkům kurzu tu nejprve vysvětlí, proč motory tak divně řvou a že nevadí, když se křídlo hýbe. Pak je posadí do trenažeru v podobě půlky letadla, aby si na děsivé prostředí zvykli. Komu to nestačí, může si připlatit ještě tři tisíce za výcvikový let s asistencí. Asistentka ke ztuhlému cestujícímu vlídně promlouvá, učí ho, jak se uvolnit, jak správně dýchat a na co myslet.

Kdo však nemá na takovou péči, může to zkusit sám právě za pomoci nové knížky. Také tam se dozví, jak relaxovat, jak letadlo funguje i jak nefunguje. Co se třeba stane, když vysadí jeden motor? Odpověď: Nic, letadlo dokáže letět i bez něj. A co se stane, když vysadí oba motory? Pořád nic strašného, „letoun přece pořád letí, pouze křivka sestupu je poněkud strmější“, říká příručka. A co když bude křivka sestupu stále strmější? A co když povede přímo k zemi? Stačí se obrátit na letušku. Ta jistě vykouzlí svůj nejkrásnější úsměv.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 29/2008 pod titulkem Létání se strachem i bez