Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Iluze o bezproblémovém světě

Akciovým trhům se dnes všude – takže pochopitelně i v Česku – zrovna nedaří. Pražská burza má za sebou „nejhorší pololetí za posledních třináct let“ a Wall Street hlásí „nejhorší půlrok od roku 1970“.

Akciovým trhům se dnes všude – takže pochopitelně i v Česku – zrovna nedaří. Pražská burza má za sebou „nejhorší pololetí za posledních třináct let“ a Wall Street hlásí „nejhorší půlrok od roku 1970“. Mnozí běžní vkladatelé opouštějí akciové, podílové, a dokonce i penzijní fondy, protože nepřinášejí slibovaný roční výnos, nebo se dokonce ocitly ve ztrátě. Může se stát, že tyto fondy opustí i ti, kdo tvoří podstatu finančních trhů – investoři, hráči a spekulanti?

Člověk s apokalyptickým viděním světa tomu rád uvěří, protože pro něj je každá krize tou poslední.

Je však mnohem pravděpodobnější, že trhy s cennými papíry pouze procházejí obdobím korekcí, investoři přehodnocují priority a přepočítávají trendy. Hodně se totiž v poslední době změnilo. Před rokem stála ropa polovinu, ceny energií byly mnohem nižší, inflace, která dnes řádí jaksi globálně, byla ještě před rokem málem považována za zapomenutý fenomén. Recesi ve Spojených státech předpovídal málokdo.

Možná příliš pospícháme

Přesto je pravděpodobné, že akciový trh opět získá ztracenou dynamiku. Samozřejmě, investice do akcií byly, jsou a budou rizikové podnikání. Byly, jsou a budou i špatné podniky, rychle vyhaslé hvězdy i supernovy i spousta podvodníků a lidí se špatnými úmysly. Je to přirozené, stejně jako poučka, že garantovat nelze nikomu nic.

Hodně záleží na tom, jak rychle chceme či potřebujeme na kapitálovém trhu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].