Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Lépe už bylo

Barel ropy stojí téměř 140 dolarů. Evropou se šíří protesty. Američané kupují méně benzinu, automobilky omezují výrobu velkých vozů – tuší, že ceny fosilních paliv už příliš klesat nebudou. Ekologové a ekonomové se vzácně shodují, že je to vlastně dobře, protože lidé konečně začnou šetřit energií a využívat alternativní paliva.

Barel ropy stojí téměř 140 dolarů. Evropou se šíří protesty. Američané kupují méně benzinu, automobilky omezují výrobu velkých vozů – tuší, že ceny fosilních paliv už příliš klesat nebudou. Ekologové a ekonomové se vzácně shodují, že je to vlastně dobře, protože lidé konečně začnou šetřit energií a využívat alternativní paliva. Evropští řidiči kamionů a rybáři mají ovšem jiný názor a je možné, že nakonec donutí Brusel k ústupkům, které půjdou proti veškerému zdravému rozumu.

To všechno jsou dobře známé kulisy současné krize. Zkusme se podívat, co je za nimi. Budeme totiž překvapeni.

Vrchol všeho

Astrofyzici dovedou spočítat, že Slunce zhruba za pět miliard roků vyčerpá zásoby vodíku a změní se v hvězdného obra. Prognostici, kteří přemýšlejí o vývoji ekonomik, to mají složitější – z fundamentálních důvodů nemohou přesně předpovědět, co se stane příští rok, natož za dvacet let. I proto dosud většina ekonomů nebrala příliš vážně slova o tom, že současný ekonomický růst nemůže trvat věčně, protože na Zemi zkrátka není dost zdrojů, které by to umožnily. Podobná varování přitom zaznívají už od roku 1972, kdy ještě nikdo netušil, jak rychle se bude rozvíjet Čína a další ekonomiky třetího světa.

Současné vysoké ceny ropy a potravin mohou být prvním záchvěvem příštích krizí. Zneklidňující je, že vůbec nedokážeme říci, jak vážné tyto krize budou a koho vlastně postihnou. Projeví se masivní emigrací z chudých oblastí do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].