Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Řeknu vám, co chcete slyšet

Pro politika je to vlastně dobré vysvědčení. Stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha polovina Čechů miluje a polovina nenávidí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Pro politika je to vlastně dobré vysvědčení. Stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha polovina Čechů miluje a polovina nenávidí. Jen těžko bychom ale našli někoho, kdo ho nezná. A tento muž, kterého si většina z nás ještě živě pamatuje jako mladého lékaře s motýlkem vyhrožujícího stávkou, se pomalu, ale jistě stává novou tváří sociální demokracie. Chce být středočeským hejtmanem a podle všeho míří mnohem výš. Jeho šance jsou zatím omezené, ale to nemusí platit věčně. Co od něj tedy můžeme v politice čekat?

Vrať se na Sicílii

Možnosti, jak z přítomných vykřesat aspoň náznak zájmu, se kvapem tenčí. Je poslední květnová sobota, halou v Pardubicích, kde se sociální demokraté radí o politickém programu, čas od času prošlehne kužel světla jako při hokejovém zápase, ale po třech hodinách monotónních projevů na sobě nedají znát únavu opravdu jen ti nejdisciplinovanější straníci.

Když ale na pódium stoupá poslední řečník v džínech, saku a pruhované košili, publikum zbystří. David Rath srší energií. Už po pár slovech zvedá mikrofon z pultíku do ruky a ptá se: „Myslíte si, že Julínek a Cikrt znamenají naději pro české zdravotnictví?“ V odpověď se ozývá nesmělé ne, ale Rath povzbuzuje sál gesty i slovy „víc, víc“ tak dlouho, až zazní už bouřlivé „fuj“. Při vysvětlování, že místní zdravotnictví teď skvěle šlape právě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].