2008-1201-mobr-60AR222008n.jpg
2008–1201-mobr-60AR222008n.jpg • Autor: Respekt

2008-1201-vobr-60AR222008.jpg
Fotografie: Vaření z nové školy. (Teambuildingové kurzy ve škole vaření Ola Kala) – Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

V kuchyni bytu v pražském činžáku je velký stůl, kolem něj sedí osm lidí a všichni jedí tentýž pokrm, o němž se dá s určitostí říct snad jen to, že je kašovitý. Muž v čele má kuchařské oblečení a na hlavě bílou čepičku. Jedí tiše, soustředěně žvýkají beze slova, jen občas někdo něco zašeptá. Co to je za zvláštní sešlost, která se nepodobá žádné standardní společenské situaci?

Kolem stolu sedí frekventanti kurzu vaření, muž v kuchařském je dlouholetý vyznavač makrobiotiky Rostislav Beránek. Svým návštěvníkům právě ukázal, jak uvařit dobrou večeři, přičemž několikrát zdůraznil, že chuť jídla není to nejpodstatnější, důležité je i zdraví. Přes tohle varování je jídlo docela dobré: celerový salát, kroupy, dušený hrášek s mrkví a cibulí. Je ale trochu neslané. Podle pana Beránka je to tak správně; když si člověk po čase zvykne, jeho chuť se zjemní, on sám je prý schopen rozpoznat až pět chutí mrkve. A kromě toho doporučuje na jaře upřednostnit kyselou chuť, neboť příznivě ovlivňuje játra, která pak – podle makrobiotiků – zmírňují žlučovitost a vzteklost. Vypráví o všem možném, ale jen do chvíle, kdy rozdá talíře. Pak se rozhostí přísné ticho; jídlo je třeba rozmělnit slinami – a kdo u večeře konverzuje, hůř tráví.

Kurz makrobiotiky je možná trochu výstřední, ovšem pan Beránek má makrobiotické zásady pod kůží, ví, jak se co vaří a proč, kde se dají koupit…

200822-vobr-01_obalka_velka.jpg
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

200822-vobr-01_obalka_velka.jpg
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 56 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1258

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte