Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Jsme v Evropě, hostina začíná

Zkorumpovaní úředníci se ve střední a východní Evropě snad neměli lépe než dnes. Vstupem do Evropské unie se jim otevřely hluboké studnice veřejných fondů, z nichž se dá snadno krást.

Ani politici čelící těm nejpovážlivějším obviněním z korupce u volebních uren nijak netratí.Zkorumpovaní úředníci se ve střední a východní Evropě snad neměli lépe než dnes. Vstupem do Evropské unie se jim otevřely hluboké studnice veřejných fondů, z nichž se dá snadno krást. Ukazuje se, že instituce pověřené bojem proti korupci jsou v těchto státech bezzubé, odstavené na vedlejší kolej nebo vysoce kontroverzní.

Největší problémy najdeme v Rumunsku a Bulharsku, dvou nejnovějších členech Evropské unie, jejichž zjevná neschopnost (či neochota) zabývat se korupcí ve vysokých patrech státní správy vyvolává stále ostřejší slova z Bruselu. Ale ani ostatní země v regionu se nemají čím chlubit. „Před vstupem do EU byly vlády pod lupou. Teď už není boj proti korupci prioritou,“ říká k tomu Drago Kos, předseda protikorupční organizace GRECO působící při Radě Evropy. „Jaksi se mlčky předpokládalo, že se místní politické elity rychle poevropští,“ říká k tomu Alina Mungiu-Pippidiová, rumunská politoložka žijící v Berlíně.

Strach z hlídacích psů

Slovinsko bylo donedávna pokládáno za vzor dobré veřejné správy. Teď se tamní zákonodárci snaží rozpustit komisi pro prevenci korupce vedenou Dragem Kosem. Údajně se bez ní lze obejít, a navíc je prý příliš drahá. Skutečným důvodem však může být nechuť ke všem „hlídacím psům“ veřejné sféry …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].