Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Novinky

Knižní novinky

TOMKI NĚMEC

Torst, 144 stran

Léta portrétujete Václava Havla jako jeho osobní fotograf, jezdíte fotit na Kubu, Slovensko, do Banátu, dokumentujete život trampů a pokaždé si odtamtud přivezete spoustu skvělého materiálu. Co z něho vybrat? Výstižnou odpověď nabízí náš redakční kolega Tomki Němec (1963), který se dočkal zařazení do prestižní ediční řady Fototorst.

RUTU MODANOVÁ: HLUBOKÉ RÁNY

Přeložil Richard Podaný, BB/art, 176 stran

Ze zdejšího pohledu je příběh neobvyklý a dramatický: syn pátrá po otci, který byl zabit při teroristickém útoku, přičemž se dozví mnohé nejen o něm, ale i o sobě. Z pohledu dvaatřicetileté izraelské autorky tohoto grafického románu jde však o historku, která se v její zemi může stát každý den.

WILL EISNER: SPIKNUTÍ – TAJNÝ PŘÍBĚH PROTOKOLŮ SIONSKÝCH MUDRCŮPřeložil Viktor Janiš, Academia, 152 stran

Když už jsme u grafického románu: jeho zakladateli Willu Eisnerovi (1917–2005) u nás vychází poslední dílo věnované dějinám vzniku a zneužívání údajného plánu židovských vůdců na ovládnutí světa. Eisner téma zpracovával dvacet let, komiks dokončil měsíc před smrtí.

VLADIMÍR HULPACH: O SLONU KÁRÍM

Knižní klub, 112 stran

Dhan Gopal Mukerdží (1890–1936) byl u nás svého času dost populární. Jeho knihu Můj slon Kárí vydal Josef R. Vilímek v roce 1936, o jedenáct let později došlo i na druhý svazek Za Kárím v indické džungli. Obě publikace ilustroval Zdeněk Burian. Nyní jeho práce zdobí i převod Mukerdžího příběhu pro mladého čtenáře dnešních dní. Vzhůru tedy za příběhem osmiletého Hárího a jeho chobotnatého kamaráda!

AGATHA CHRISTIE: SEŠLI SE V BAGDÁDU

Přeložila Veronika Volhejnová, Knižní klub, 232 stran

„Kapitán Crosbie vyšel z banky s potěšeným výrazem člověka, který právě vyinkasoval šek a zjistil, že má na účtu trochu víc peněz, než se domníval.“ Tak začíná detektivka z roku 1951: do Bagdádu se sjíždějí zástupci světových velmocí, aniž tuší, že se na ně chystá spiknutí.

PAVEL ŠARADÍN A KOL: POLITICKÉ KAMPANĚ, VOLBY A POLITICKÝ MARKETING

Periplum, 142 stran

Politické kampaně se stávají téměř permanentní součástí veřejného prostoru. Tato kniha se snaží zachytit různé trendy v agitaci nejen u nás, ale i v Itálii či Rusku. Zajímavým příspěvkem do debaty o ideové orientaci zdejšího tisku je kapitola, která porovnává deníky Právo a MFD z hlediska levice a pravice.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].