Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Rebelové s příčinou

Jsou čtyři a stejně jako slavní mušketýři se holedbají, že vedou spravedlivý boj. A po minulém týdnu si poslanci ODS Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec, Jan Schwippel a Jan Klas mohou připsat další body. Kvůli jejich hlasům se minimálně na měsíc zadrhla cesta k českým církevním restitucím.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Mě nezajímá, že je ten výčet tlustý. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Mě nezajímá, že je ten výčet tlustý. - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Jsou čtyři a stejně jako slavní mušketýři se holedbají, že vedou spravedlivý boj. A po minulém týdnu si poslanci ODS Vlastimil Tlustý,Juraj Raninec,Jan SchwippelJan Klas mohou připsat další body. Kvůli jejich hlasům se minimálně na měsíc zadrhla cesta k českým církevním restitucím. Sílící varování, že zabrzdění téhle ambiciózní akce Topolánkovy vlády může znamenat brzký pád kabinetu, je sice předčasné (klíčová norma se bude v červnu projednávat znovu a předáci ODS ujišťují, že odbojné kolegy do té doby zpacifikují), ale úplně bez problémů to není. Čerstvé potíže s církevními restitucemi totiž připomínají, že život této dlouho odkládané naděje na zmírnění letité křivdy je mimořádně křehký.

To mě nezajímá

„Ta částka je neobhajitelná. Nedostali jsme k tomu žádné podklady a informace,“ odpovídá delegát Vlastimil Tlustý na otázku, proč už dva týdny bojuje proti přelomovému zákonu, jehož hlavním smyslem je odškodnění zdejších církví za majetek, který jim kdysi ukradli komunisté. „Opakovaně jsme mu vysvětlovali, proč je důležité zákon podpořit. Nikdy nenaznačil, že má nějaké výhrady,“ namítá ministr práce a místopředseda ODS Petr Nečas. Kdo je blíž pravdě, lze dnes těžko posoudit. Faktem ale je, že poslanec Tlustý ani jeho tři zmínění…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].