Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kdo neskáče, ten neskáče

První velký úspěch slovenského hokeje. Ve finále Slováci stahují náskok Čechů, v čase 2.22 před koncem překonává Šatan Čechmánka a snižuje na rozdíl jediného gólu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt

Rakousko, Vídeň, 1996

Končí poslední třetina, stav je 2:2. Za Kanadu se trefil dvakrát Thomas, za Česko dvakrát Lang. Čas 19.30. Puk je za českou brankou, gólman Turek se ohlíží za rozehraným pukem. „Turek to dobře udělal, Vejvoda, ten čas vidíte, který zbývá,“ komentuje to nervózním hlasem v České televizi Petr Vichnar a v polovině věty přidá na hlase. „Patera, Procházka, Martin Procházka, góóóóóóóóóóóól! Góóóóóóóóóóól! To snad není pravda!“ Procházka hází hokejku a rukavice na led, skáčou na něj spoluhráči.

„Dotkli jsme se hokejového nebe. Martin Procházka prostřelil Curtise Josepha,“ přeskakuje Vicharovi hlas, slovo si bere Robert Záruba: „Martin Procházka, náš nejčastěji střílející střelec v tomto zápase, nakonec přece našel recept na Curtise Josepha. Pavel Patera celou akci výborně připravil a tak jako na kladenském zimním stadionu po najetí do útočného pásma našel nádherně nabrusleného Martina a Prochy trefil.“

Kanada odvolává brankáře. Vhazuje se, k puku se dostává Reichl, nahrává Kučerovi a ten dává do prázdné branky. „Jsme mistři světa! Jsme mistři světa!“ řve Záruba.

Norsko, Lillehammer, 1999

Finále se tentokrát hraje na dva zápasy, první vyhráli Češi, druzí Finové. Všechno rozhodne prodloužení, kdo dá gól, bude mistrem světa. 17. minuta, všichni už se připravují na nájezdy. K puku se na červené čáře dostává Hlaváč, střílí na Kiprusoffa, ten vyráží betony, Hlaváč ho na druhý pokus přehazuje. Přenosy tento rok koupila po naganském triumfu Nova a Václav Tittelbach tak může do nekonečna opakovat svou větu: „Tak doufám, že už vy doma máte odšpuntováno.“

Rusko, Petrohrad, 2000

První velký úspěch slovenského hokeje. Ve finále Slováci stahují náskok Čechů, v čase 2.22 před koncem překonává Šatan Čechmánka a snižuje na rozdíl jediného gólu. Stav 4:3. Slováci tlačí všechno do útoku, najednou ale přijdou o puk. Bere si ho Prospal, přihrává Reichlovi a ten 62 sekund před koncem zápasu prostřeluje Lašáka. Slováci doma vítají své hráče jako mistry světa. Dočkají se o dva roky později v Göteborgu. Kdo by si tehdy pomyslil, že v roce 2008 budou hrát o záchranu ve světové skupině.

Německo, Hannover, 2001

Lind a Ylönen poslali už v první třetině Finsko do dvougólového trháku. Pak se ale podaří Procházkovi snížit a Dopitovi v závěru vyrovnat. O mistrovi světa se bude opět rozhodovat v prodloužení. Čas 70.38. Hraje se ve středu hřiště, blízko červené čáry. „Ylönen, Patera ho zastavil a můžeme jít dopředu ve třech,“ křičí v České televizi Záruba. „Moravec, David Moravec, góóóóóóóóóóóóól! Góóól! Góóóól! Vítej, zlatý hattricku, jsme potřetí za sebou mistry světa!“

Rakousko, Vídeň, 2005

Jde to hladce. Česko vede nad Kanadou po trefách Prospala a Ručinského už 2:0. Čas 59.07. Obrovský závar před brankářem Vokounem, Vašíček získává puk a přes celé hřiště ho posílá do prázdné kanadské branky. 3:0. „A je to tady! Ještě jeden zlatý večírek pro tuhle partu,“ jásá Záruba.

Kanada, Quebec, 2008

To se ještě uvidí.

Finále MS v hokeji

ČT 2, 18. 5, 18.50 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 20/2008 pod titulkem Kdo neskáče, ten neskáče