Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Na Pražském hradě vystavili korunovační klenoty. Premiér Mirek Topolánek oficiálně oznámil, že se na protest proti chování Číňanů v okupovaném Tibetu nezúčastní zahajovacího ceremoniálu olympijských her v Pekingu. Cena ropy poskočila ze 112 na 114 dolarů za barel.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Na Pražském hradě vystavili korunovační klenoty. Premiér Mirek Topolánek oficiálně oznámil, že se na protest proti chování Číňanů v okupovaném Tibetu nezúčastní zahajovacího ceremoniálu olympijských her v Pekingu. Cena ropy poskočila ze 112 na 114 dolarů za barel. V Náměšti nad Oslavou začalo mezinárodní letecké cvičení NATO Létající nosorožec. S nastupujícím teplým jarem ohlásili prodejci rekordní růst zájmu o zahradní traktůrky a travní frézy. U Havlíčkova Brodu spadli s autem do řeky dva Mongolové. No a co, takových je. Prezident není povinen nikoho jmenovat. Ptáte se sugestivně a hloupě, odpověděl mluvčí prezidenta republiky Petr Hájek na otázku Hospodářských novin, proč prezident Václav Klaus znovu nejmenoval soudcem čekatele Petra Langera, který absolvoval práva s červeným diplomem, má za sebou několik úspěšných zahraničních stáží a velmi rád by se stal soudcem v Ostravě, kde justici na této funkci zoufale chybí lidé; Václav Klaus se tak Langerovi mstí od chvíle, kdy jej tento nadějný mladý právník dal k soudu za to, že jej prezident v roce 2005 nejmenoval se zdůvodněním, že mu ještě není třicet let (zákon přitom jako nejnižší hranici soudního postu uvádí 25 let). Spekulativní nákupy australských finančníků na chvíli vystřelily českou měnu k rekordním 23 korunám za jedno euro. Ať si koupí, co chce, když na to má, ale mě by tam neodtáhli ani párem volů, je to nejhorší kus země na světě: samí krokodýli, smrad a důchodci, komentoval bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) skutečnost, že si jeho stranický kolega a někdejší – z korupce podezřívaný – ministerský předseda Stanislav Gross koupil za 11 milionů korun byt na Floridě.

To nejsou naši voliči, důchodci volí ODS, řekl pak Jandák novinářům listu Mladá fronta Dnes na otázku, zda mu nevadí, že srovnáním penzistů se smradem urazil část voličů ČSSD. Média oznámila, že po čtyřiceti letech bylo obnoveno vlakové spojení mezi Indií a Bangladéšem. Pod budoucím obchvatem Kolína objevili archeologové pravěký kultovní objekt rondel obklopený sídlištěm odhadovaného stáří šest tisíc let. Družstvo českých tenistů prohrálo s Ruskem ve čtvrtfinále Davis Cupu. Počítače a elektronická síť českých protibetských organizací byly napadeny neznámými útočníky, kteří se z nich pokusili ukrást data přes rozeslané trojské koně; mluvčí organizace M.O.S.T. Matěj Kastner upozornil média, že vzhledem k typu útoků jde zřejmě o ty samé vládní či provládní pekingské hackery, kteří podle serveru wired.com stojí za vlnou útoků proti západním protibetským organizacím rozpoutanou z Číny po nedávných národně osvobozeneckých nepokojích v tibetské Lhase. Nemáme topení do vařiče, nemáme jídlo, nemáme už nic, postěžovala si v telefonátu domů česká turistka Miluše Netolická, která se ještě s dvojicí přátel vypravila podívat na severní pól a kvůli nepřízni počasí se stalo, že výletníci pak museli na pólu o den déle čekat na záchrannou přepravní helikoptéru z ruské polární stanice Barneo. V Ostravě havaroval kamion s vodíkem. Tuzemská farmaceutická společnost Zentiva se rozhodla vyrábět českou kopii viagry. Mladá fronta upozornila své čtenáře, že vychovat dítě stojí v Česku dva a půl milionu korun. Do Jizerských hor se vrátili pstruzi. Padesát českých umělců napsalo ministru kultury dopis s výzvou, že nastal čas odvolat z funkce šéfa Národní galerie Milana Knížáka, který sem byl v dobách opoziční smlouvy dosazen na základě politického obchodu a který – jak píše protestní dopis – zatáhl Národní galerii do „izolace, sebestřednosti a neschopnosti držet krok s evropským vývojem“; výtvarníci zároveň ministra vyzvali, aby na Knížákovo místo vypsal regulérní mezinárodní konkurz. V Ostravě se na jednokolejné trati srazily dvě tramvaje, tři lidé zemřeli, čtyřicet dalších bylo zraněno. Za jediný týden vzrostly dvojnásobně ceny rýže. Stoupající cena jídla zvedla evropskou inflaci na rekordních 3,8 procenta. Agentury přinesly zprávu, že prudce rostoucí ceny potravin už otřásají politickou stabilitou desítek zemí a že světu opět po letech hrozí odvěký nepřítel – hlad. V Česku stoupla spotřeba masa. Potřetí se vdala Ivana Trumpová.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].