Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Dopisy čtenářů.

Co by se na Nově nechytlo

RESPEKT 15/08

Mladí géniové sledují Bubílkovou

Zaujal mě pozoruhodný výrok programové ředitelky ČT Kateřiny Fričové: „Nic ve zlém, ale vaše otázka na mne působí trochu jako projev intelektuální povýšenosti. Víte, že z hlediska vzdělanostních skupin má pořad Co týden vzal nejvyšší afinitu u vysokoškolsky vzdělaných dospělých starších patnácti let? Index 1,5 mluví za vše.“

Pokud je mi známo, vysokoškolského vzdělání se u nás dosahuje ve věku kolem 25 let, ale v diváckém prostoru ČT se zřejmě vyskytují i patnáctiletí vysokoškolsky vzdělaní géniové (ba dokonce z logiky výše uvedeného výroku vyplývá, že by mohla existovat i kategorie vysokoškoláků mladších patnácti let, ale to už asi přeháním). Je vidět, že honba za indexy způsobuje některým pracovníkům ČT jisté pominutí smyslů.

Pavel Čejka, Praha

Léčba Julínkem

RESPEKT 16/08

Nejen Julínek

Váš článek „Léčba Julínkem“ mi připadá, že byl napsán na objednávku ministerstva zdravotnictví. Opravdu je pouze ministr Julínek kompetentní osobou? Celý proces přijímání zákonů je bohužel velmi zmanipulován. Poslední kapkou bylo právě jednání předminulý týden, které „pasírovalo“ věcné záměry zákonů přes vládu do dalšího kola – paragrafového znění. Píšete, že jednání expertů nic neřešilo. Byla jsem tam (za Stranu zelených) a poctivě říkám, že se způsobem vypořádání připomínek souhlas dán nebyl. Z jednání však byl učiněn zápis, který zněl jako kladné vypořádání se s připomínkami a byl takto předán na jednání vedení koalice. Expertům nebyl tento zápis vůbec znám, natož aby ho odsouhlasili.

PharmDr. Jarmila Skopová, Cvikov

Penzijní reforma a důchodci

Jsem pokročilý důchodce s penzí pod 10 tis. Kč a s hrůzou zjišťuji, že mi brzy nebude důchod na všechno, co potřebuji, stačit. Ale – šetřil jsem, mám důchodové spoření a ještě ledacos, ale také jsem objevil problém. Když mi dojíždí stavební nebo důchodové spoření, vzniká otázka, kam s ním? Co udělat s penězi, které jsem si našetřil a „na stará kolena“ chci užívat? Když je chci použít, musím je vyzvednout najednou, ne po částech – tu na zuby, tu na dovolenou, tu na drahé léky…

Myslím, že neexistuje produkt jakékoli banky, který by byl ušit na míru důchodcům a jejich potřebám. A to jsou důchodci stále početnější skupinou ve společnosti. Česká spořitelna mi nabídla Osobní účet, ale nejsem si jist, zda je vhodný pro důchodce. Je tam např. ustanovení o tom, že když na účet přichází každý měsíc 20 tis. Kč a více, nemusím platit některé poplatky, které musí platit ten, kdo takový příjem nemá.

Kdybychom na tento účet posílali se ženou oba důchody, ani tak dvacet tisíc nedáme dohromady. Někdo řekne – měli jste se více pracovně snažit! Jenže já musel po roce 1968 odejít z povolání, ve kterém jsem byl úspěšný, a musel jsem dělat podřadnou práci. To ti, co přišli po mně a „normalizovali“, mají vystaráno. Tomu se říká historická spravedlnost. Volím pana Škromacha. Někteří z podobných důvodů volí komunisty. Co na to důchodoví reformátoři?

Josef Bubeník, Rájov u Mariánských Lázní

Oprava

V článku Miliony pro Topolánkovy muže v minulém čísle jsme napsali, že se jednání ústeckého zastupitelstva o plánované stavbě paroplynové elektrárny účastnil za vládu ministr zemědělství Petr Gandalovič. Ministr Gandalovič byl na jednání jako zvolený zastupitel města Ústí nad Labem, ne jako člen vlády. Ministrovi i čtenářům se za omyl omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].