Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Novinky

Knižní novinky

VLADIMÍR KARPENKO: ALCHYMIE. SVĚT POHÁDEK A LEGEND

Academia, 388 stran

Není to vědecká kniha, ale malý výběr z bohatství starých historek, který chce ukázat málo známou stránku alchymie – pohádky pro dospělé. Čínští nesmrtelní, indické zázraky, Mojžíš a proroci, Démokritos a tak dále až do období baroka. Inspirativní a nijak náročné čtení pro laiky fascinované tajemnou přeměnou substancí.

JAMES HALLER: FRANCOUZSKÝ ŽIVOT

Přeložila Olga Walló, Olympia, 231 stran

Rozkošné čtení. Šedesátiletý šéfkuchař Haller, který se v šedesátých letech neúspěšně snažil stát se spisovatelem, se ocitá na životním rozmezí: vaření, jež bral třicet let jako dobrodružství a umění, mu najednou připadá vyčerpané. Nemá inspiraci. Rozhodne se splnit si sen a s přáteli a milencem odjíždí na měsíc do starého domu ve Francii. Tam objevuje nejen francouzskou kulturu, ale znovu jej začne zajímat i vaření, a co víc, zjišťuje, že o něm chce psát. V knize jsou dojemné a silné okamžiky, zvláště když dojde na autorovu maminku nebo na americký obdiv pro Evropu, který tu nemá žádný jízlivý podtón ani rezervy. Heller popisuje s úžasem vše, od umně zastřižených plotů, po nabídku zeleniny v supermarketu. Součástí textu jsou i recepty, které se prolínají do děje. Dojem kazí místy krkolomný překlad a chatrná redakce, ale ty chyby čtenář vyplivne jako kosti z dobře upečené ryby.

FRANTIŠEK HRDLIČKA: PRŮVODCE PO LITERÁRNÍM ŘEMESLE. ZÁKLADY TVŮRČÍHO PSANÍ

Akropolis, 197 stran

„Talent se sice nedá vštípit, ale historie zná jak tvůrce, kteří svůj talent promarnili, tak tvůrce, kteří nedostatek talentu nahradili pílí. Tak jako v každém oboru, existují i v oblasti tvůrčího psaní jisté profesionální návyky a postupy, které adeptům umožní, aby se v tématu lépe orientovali, vyvarovali se slepých pokusů a aby předešli případným osobním krizím.“ Slibuje to autor první české příručky tvůrčího psaní, která nabízí nejen objasnění různých literárních žánrů a postupů, ale také mnoho praktických cvičení.

KAREL HVÍŽĎALA: RESTAUROVÁNÍ SLOV. ESEJE

Portál, 285 stran

„Pro mě je esej největším dobrodružstvím. Orgasmem svobody. A svoboda znamená, že se člověk může toulat. V tomto případě vlastní hlavou,“ píše Hvížďala. V knihkupectvích se vyrojilo několik sbírek statí, které významní muži našeho intelektuálního, mediálního a politického života publikovali již dříve v novinách a následně uspořádali do knih. Eseje a texty o médiích Karla Hvížďaly, právem uznávané autority mezi novináři, které byly otištěny většinou v Reflexu a také v Respektu, mezi nimi určitě vynikají.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].