Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

On-line rozhovor s počítačovým odborníkem Radkem Smolíkem

Je legálním softwarem myšlen i ten nabízený na různých webových stránkách coby „zdarma ke stažení“ (freeware)?

Pokud by se už někdo dostal k mému účtu, je vůbec nějak možné obejít nebo zfalšovat autorizaci heslem, které pro každou transakci dostávám od banky na svůj mobil?

Mikro

Je to celkem snadné. Lze si přes vaše bankovní údaje nastavit, aby tyto kódy chodily na jiný mobil. Už jsme to úspěšně vyzkoušeli, zejména z lepších mobilů není problém si kódy a certifikace přeposlat.

Je legálním softwarem myšlen i ten nabízený na různých webových stránkách coby „zdarma ke stažení“ (freeware)?

Stanislav Vojnar

Legální software určitě freeware zahrnuje a celkem dost legálního freewaru lze velmi kvalitně používat. I zde je však řada nedokonalých i nebezpečných. Pomoci mohou indikace od ostatních uživatelů nebo informace na security fórech.

Jaká jsou rizika spojená se spuštěným ICQ, MSN, Skypu během používání internetového bankovnictví?

Jiří ([email protected])

Cokoliv jako chat spuštěný v jiném okně prohlížeče, ICQ přenášející soubory, v liště minimalizovaný Skype apod. je špatně. Jiná aplikace než váš prohlížeč nemá mít povolen přístup na internet. Hlavně proto, že po těchto kanálech lze nejen instalovat, ale také řídit trojské koně.

Trojský kůň prohledá obsah počítače, anebo jej pomocí trojského koně prohledá sám hacker?

Eda Šebek

Trojské koně přijdou často nepozorovaně s poštou nebo si je uživatel instaluje sám pod dojmem, že je to nová superaplikace, kterou chce. Zpřístupní zvenčí vaše soubory, ať si každý vezme, co libo, zpřístupní vaši obrazovku, web kameru (včetně možnosti pořídit snímek), zkopírují a odešlou obsah USB disku.

Trojský kůň může obsah hledat sám a odesílat ho, ale může i dát přístup hackerovi, a ten si najde, co sám uzná za vhodné (nebo provede něco jiného, třeba přes vás zaútočí jinam).

Znáte případy, kdy si hackera najala některá z firem proti své konkurenci nebo si ho najali kriminálníci na ukradení dat, která mohou zneužít?

Karel U.

Ano, vídáme to často. Hacker zpravidla umí data ukrást, ale neumí je zpeněžit jinak než tím, že je prodá v internetové aukci. Třeba falešná identita je dnes k mání za 1000 dolarů. Jejím spotřebitelem je někdo, kdo se snaží uniknout nástupu do vězení nebo nepozorovaně cestovat mezi státy či nelegálně v nich pracovat. Cena není příliš vysoká pro nakupujícího, ale dost vysoká pro hackera, aby si vydělal.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2008 pod titulkem On-line rozhovor s počítačovým odborníkem Radkem Smolíkem