Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Boty pro novou chůzi

Stačí ukázat puchýře na nohách, a hned máte právo na reklamaci.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Bezpuchýřovost zaručena. (Foto Salewa Footwear) • Autor: Respekt
Fotografie: Bezpuchýřovost zaručena. (Foto Salewa Footwear) • Autor: Respekt

Stačí ukázat puchýře na nohách, a hned máte právo na reklamaci. Takhle to aspoň slibuje společnost Salewa, která má na jaro novou várku turistických bot se zárukou „100% bez puchýřů“. K dostání jsou už i v Česku za cenu od dvou a půl do čtyř a půl tisíce korun. Tomáš Roubal, šéf časopisu Montana, dostal jeden pár k ozkoušení a pochvaluje si, že se v nich hned cítil jako v rozšlápnutých. Reklamovat nezkoušel. „Puchýře vážně žádné nebyly,“ tvrdí, když se v botách několikrát prošel po Alpách.

K novým botám je pochopitelně potřeba také nová chůze, Salewa nabízí své modely například na „speed hiking“ a „trail running“, což jsou sporty spočívající v tom, že se běží terénem pro běh zcela nevhodným: po kamení, skalách nebo v potoce.

Také v botách systému MBT (Masai Barefoot Technology) je třeba chodit jinak, a proto se prodávají dokonce s instruktážním DVD. Jsou hitem posledních sezon v Evropě i v USA; v Česku se zatím neprodávají. Jak praví marketingová legenda, švýcarský inženýr Karl Müller na výletě do východní Afriky pozoroval Masaje, jak lehce chodí savanou. Na základě toho vyvinul nové boty s vypouklou podrážkou. Člověk v nich plynule přechází ze špičky na patu, jde vzpřímeněji, vstříc celkovému zdraví. „Ty boty nejsou hezké. Vypadají jako něco, co vzniklo, když měl Elton John sportovní náladu,“ napsal recenzent New York Times. Přiznal ovšem, že také on, antiatletický Newyorčan, si v těch botách připadá pružný jako Masaj.

Rovněž nohy amerických indiánů inspirovaly tvůrce bot. Právě jim loni věnovala firma Nike svoji první „rasově specifickou“ kolekci; Nike Air N7 jsou širší a mají víc místa na palec. A právě tohle indiáni potřebují, jak zjistili designéři, když zkoumali nohy příslušníků sedmdesáti indiánských kmenů. Ovšem ani v rezervacích bílých tváří a plyšových koberců nemusíme být smutní. Na kmen, který na svých kobercích tak rád pojídá sušenky, pamatovala firma Electrolux. Vytvořila boty, které při chůzi luxují.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2008 pod titulkem Boty pro novou chůzi