Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Vítejte!

Americké a české podpisy pod memorandum o cestovních vízech mi stojí za komentář. Mirek Topolánek se po boku svých amerických kolegů na chvíli ocitl v záři reflektorů a dlouholetý problém se zdá být vyřešen.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Benjamin E. Beebe - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Benjamin E. Beebe - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Americké a české podpisy pod memorandum o cestovních vízech mi stojí za komentář. Mirek Topolánek se po boku svých amerických kolegů na chvíli ocitl v záři reflektorů a dlouholetý problém se zdá být vyřešen. Přetrvávají však dvě znepokojivé otázky.

Zaprvé nový režim neznamená úplný a opravdový konec víz pro české občany. Cestující budou nadále muset elektronicky žádat ministerstvo pro státní bezpečnost či jiné úřady o svolení ke vstupu a sdělit jim přitom řadu osobních informací. Je to rychlé, jednoduché a levné, nikoli však rovné. Američané cestující do Evropy se totiž takových procedur obávat nemusí.

Zadruhé je memorandum jednostranným krokem České republiky, který úplně ignoruje úsilí EU vyjednat se Spojenými státy celoevropskou smlouvu. Češi to odůvodňují plíživým tempem evropské diplomacie a potřebou hájit své vlastní národní zájmy. Prozrazuje jejich postup spíše selhání evropské administrativy, anebo všeobecně rozšíření český euroskepticismus? Každopádně se ukázala nechuť Čechů uvědomit si, že jsou hráči většího týmu než kdykoli předtím v dějinách. Jakékoli pokračování jednostranných akcí může jen zmařit splnění různých přání, se kterými Češi v budoucnu k Unii přijdou.

Štve mě ale také naprostá neznalost Čechů v jiné otázce – vízových povinností pro občany tzv. třetích zemí, kteří chtějí cestovat anebo pracovat v Česku. Stěžujeme si na požadavky Američanů a přehlížíme vlastní chování. Železná bariéra byrokracie a absurdity čeká na každého, kdo se chystá přivítat přátele z Afriky, Ukrajiny či Thajska. Skličující je hned první krok: český občan musí obdržet zvací dopis od cizinecké policie. Navštivte tento labyrint plný bájných úřednických tvorů a pochopíte, jak „snadné“ je pro cizince přijít do této země a jak složitě i samotní Češi pronikají do své barokní byrokracie. Češi si stěžují, že musí před cestou do USA úřadům předat spoustu osobních informací. Víte ale, kolik toho musíte o sobě a o svém návštěvníkovi říct cizinecké policii, aby vám poslala onen vytoužený zvací dopis?

Vízová problematika není jen o tom, kam smíte jet vy. Týká se také toho, jak se ostatní mohou dostat k vám. Domníváte se, že si zasloužíte svobodné cestování do jiné země. Co ale s těmi, kteří chtějí přicestovat sem do Česka? Nemůžete ovlivnit vízovou politiku cizích vlád, ale můžete se podívat na zoubek pravidlům, která nastavuje vaše vlastní vláda.

Autor je Američan, v Česku učí angličtinu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].