Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Krátce

Policie dala zablokovat webovou stránku www.tunelplnykrve.cz, na které zveřejňuje novinář Jan Urban informace o možné korupci ve složité kauze okolo firmy Diag Human.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tunel plný krve - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Tunel plný krve - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Tunel plný krve

Policie dala zablokovat webovou stránku www.tunelplnykrve.cz, na které zveřejňuje novinář Jan Urban informace o možné korupci ve složité kauze okolo firmy Diag Human. Podle řady dokumentů zveřejněných na stránce jsou do ní zapleteni vysocí političtí představitelé (Urban vydal také knihu se stejným názvem). Webovou stránku nechala zablokovat kriminálka z Prahy 2 na žádost Národního bezpečnostního úřadu. „Upozornili nás, že na stránkách je zveřejněn utajovaný dokument,“ říká kriminalista, který příkaz podepsal.

„Tajný“ dokument obsahuje ale známou skutečnost – majitel firmy Diag chce prodat své pohledávky vůči ČR do Ruska. Ať jsou důvody zablokování tisícovky stránek dokumentů na Urbanově webu jakékoli, jde o zásadní zásah do svobody slova. Případem se budou zabývat poslanci a senátoři.

Vzpoura pražských divadel

Spor kolem transformace pražských divadel nabral obrátky. 11. března uspořádala divadla Na Zábradlí, v Dlouhé, Pod Palmovkou, Švandovo, Ypsilon a Městská divadla pražská tiskovou konferenci, na níž transformaci odmítla s tím, že magistrát postupuje nezodpovědně a nechce se dohodnout na schůdném řešení. Po konferenci si radní pro kulturu Milan Richter (ODS), který je svým jednáním za krizi zodpovědný, nechal prověřit, kdo je statutárním zástupcem jednotlivých divadel. Podle členky zastupitelstva Jany Ryšlinkové (SNK ED) hledá způsob, jak vzpurné ředitele odvolat. „Rozhodl se pojmout transformaci po svém, v rozporu s kulturní politikou hl. města Prahy,“ říká Ryšlinková. Problémem začal konečně zabývat i primátor Pavel Bém (ODS).

„Ústav totality“ neodporuje ústavě

Ústav pro studium totalitních režimů může dál zkoumat nacistickou a komunistickou minulost. Návrh 57 poslanců ČSSD na zrušení tohoto badatelského centra zamítl Ústavní soud. Sociální demokraté včetně svého předsedy Jiřího Paroubka se obávali, že nová instituce by mohla hodnotit dějiny jen z jednoho úhlu pohledu. Ohrazovali se i proti formulaci zákona, podle níž bylo celé období vlády komunistického režimu označované za totalitu. Podle poslance ČSSD a někdejšího komunistického zákonodárce Zdeňka Jičínského měl minulý režim i pozitivní stránky. Za příklad uvedl údajnou demokratizaci v šedesátých letech. „Když hovoříme o nějakém období v dějinách, předpokládá se vždy nějaké zjednodušení,“ odmítl jeho námitku soudce zpravodaj Stanislav Balík. Vznik této instituce podle Ústavního soudu neznamená monopol na bádání a informování o minulosti. Celkově soud poukázal na to, že rozhodnutí o zřízení ústavu je verdiktem politickým a jemu nepřísluší do těchto sporů zasahovat. Soudci z normy vypustili jen dvě slova upravující odvolání člena rady ústavu. Senát teď může radního odvolat jen v tom případě, že půl roku nevykonává svoji funkci. Ústav pro studium totalitních režimů oficiálně zahájil činnost 1. února.

Vzpoura v Tibetu

Největší nepokoje za minulých dvacet let vypukly v Tibetu. Mniši i tibetští civilisté v ulicích Lhasy a jiných měst sváděli boje s čínskou policií a armádou. Během uzávěrky Respektu agentury psaly o hořících autech a obchodech, o střelbě a tancích v ulicích; státní média v čínštině však o protestech mlčela. Násilí předcházel týden demonstrací při

49. výročí povstání v provincii, která je pod kontrolou čínské vlády od roku 1950. Tibeťané se bouří proti desítkám let trvajícímu kulturního útlaku a proti hospodářské diskriminaci. Letošní vzpoura je pro vládu obzvláště nepříjemná – během letní olympiády bude „říši středu“ pozorně sledovat celý svět a právě osud Tibetu bude jedním z nejcitlivějších témat.

Evropa zelená pomalu

Jarní summit Evropské unie, který si tentokrát vysloužil přívlastek „ekologický“, nevedl k žádným konkrétním závazkům. Vlády 27 členských zemí se nedokázaly shodnout na přesném harmonogramu, který by měl do roku 2020 snížit emise skleníkových plynů o pětinu – stále není ani jasné, jestli se jako výchozí bude považovat rok 2005, nebo rok 1990 (návrh, který by byl mírnější k postkomunistickým zemím, kde v 90. letech znečištění klesalo). Na konkrétních plánech se politici dohodnou nejpozději na jaře 2009, tedy v době českého předsednictví EU. Palčivým úkolem je zabránění přesunu „špinavých“ odvětví do regionů s mírnějšími ekologickými regulacemi. To by totiž v globálním měřítku k úbytku emisí nevedlo, jen by zmizela pracovní místa v Evropě.

RESPEKT

Když dostala pracovnice PPF banky na stůl hromádku exekučních příkazů směřujících proti Praze a pětici jejích organizací, něco se jí na nich nezdálo. Naštěstí nad tím nemávla rukou, transakci zastavila a díky tomu česká metropole – a tím pádem i my všichni – nepřišla o desítky milionů korun. Příkazy totiž byly falešné. Ještě větší poklonu si neznámá dáma (banka nechce říci, kdo to byl) zaslouží i proto, že podle expertů byly příkazy padělané s mimořádnou zručností. Média už se nezmiňují, zda jí za to z magistrátu poslali alespoň kytku…

DESPEKT

Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová má originální představu o tom, co to znamená být koaličním poslancem. Přestože se šéfové tří vládních stran ve středu večer dohodli, že dopad poplatků u lékaře v dubnu zhodnotí a případně společně upraví, Šojdrová se neobtěžovala na tuto dohodu ani počkat a rovnou předložila vlastní návrh, aby byli od poplatků osvobozeni kojenci. Jedno prvenství poslankyni ovšem upřít nelze – je první, kdo z vládních zákonodárců změní klíčový zákon navzdory celé koalici.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 12/2008 pod titulkem Krátce