Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mašínovská otázka

Výrazně přes polovinu obyvatel Česka (přesně 62 %) si myslí, že bratry Ctirada a Josefa Mašínovy nelze považovat za hrdiny.

Výrazně přes polovinu obyvatel Česka (přesně 62 %) si myslí, že bratry CtiradaJosefa Mašínovy nelze považovat za hrdiny. Polovina lidí je dokonce označuje za zločince. Takové zjištění přináší nový průzkum agentury STEM objednaný Českou televizí. Je tak výrazný odsudek mužů, kteří se začátkem padesátých let pokusili postavit vládnoucím komunistům se zbraní v ruce, překvapivý? Spíš ne. Zkusme si ale podrobněji vysvětlit, co takový postoj – dovedeno do důsledku – znamená.

Sílu určoval protivník

Poslední kolo mašínovské debaty, vyvolané rozhodnutím premiéra Mirka Topolánka udělit odbojové skupině bratří Mašínů medaili, trpí řadou nepřesností.

Tou největší je výrok, že Mašínové „zabíjeli při svém útěku do emigrace“. Skutečnost je taková, že oba mládenci se po vzoru svého otce, hrdiny odboje proti nacistům, rozhodli začátkem 50. let bojovat proti totalitě, tentokrát komunistické. V Česku provedli několik akcí, brzy ale zjistili, že nemají šanci na úspěch. Proto se rozhodli utéct do Západního Berlína, přidat se k americké armádě, s ní pak přijet zpět a bojovat. Mysleli totiž, že ozbrojený střet svobodného světa s komunismem je nevyhnutelný. Při svých akcích v Čechách – přesněji řečeno ve snaze opatřit si zbraně a peníze na odboj – zabili tři lidi. Dva příslušníky komunistické policie (jednoho z nich chladnokrevně podřízli ve strachu z prozrazení poté, co si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].