Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Už v Katolickém týdeníku č. 8/08 jsem uveřejnil názor, kde vyjadřuji své přání zvolenému prezidentu, které jsem mu také vyslovil v novoročním přání osobně, jak bylo zveřejněno na webu prezidentské kanceláře. Nevím, zda toto považujete za ovlivňování a nátlak?

Nahý, ale bez víza

Respekt 9/08

A s vízem snad oblečený?

Nemá smysl polemizovat s článkem v obecné rovině – možná se česká snaha o zrušení víz skutečně může zvnějšku jevit jako dětinská, zvláště pak někomu, kdo po cestě do USA nikterak neprahne. Pominu také silná slova autorky o tom, co všechno zrazujeme. Vyhnu se i komentáři ke srovnání s cestováním do Ruska či mnohých jiných postsovětských zemí, kde v postojích k cizincům mnohdy přetrvává atmosféra z komunistických, či snad dokonce carských dob. Na druhou stranu přiznávám, že jsem netušil, že Němci potřebovali víza až do roku 1989, ale pokud si dobře pamatuji, ještě začátkem 90. let byla víza do USA zdarma, takže odpadaly nezanedbatelné finanční náklady, o kterých se zmiňuji níže.

Pozastavil bych se nad oněmi údaji (podle dostupných zpráv by jich mělo být 19), které se zavazujeme o sobě poskytnout. Tato data nebudou poskytovat všichni Češi, takže se soukromí nevzdáváme en bloque jako stát, ale jen lidé, kteří chtějí do USA cestovat a kteří v současnosti musí vyplnit formulář, ve kterém je zhruba 40 kolonek (muži navíc odevzdávají ještě jeden „bezpečnostní“ dotazník).

To však není všechno: podle amerického zákona musí každý žadatel doložit, že není imigrantem a že se vrátí zpět, takže se doporučuje s sebou přinést co nejvíce dokumentů dokládajících dobrý finanční a sociální status a celkovou „zakořeněnost“ v ČR.

Přičtěme k tomu již zmíněné finanční náklady: nějakých 2400 Kč za poplatek a další výdaje (za povinnou kurýrní službu, za fotografie nestandardního formátu, mimopražští také za cestu do hlavního města a případně i finanční ztrátu kvůli výpadku z práce).

(…) Sám jsem o americké vízum žádal několikrát a podotýkám, že vždy úspěšně. A ačkoli v mém případě proběhl pohovor pokaždé hladce, vždy jsem si připadal jako někdo, kdo musí být připraven svléknout se „do naha“. Pokud jde o mě, s velkou radostí to za 19 otázek v nějakém elektronickém formuláři vyměním. A dokonce si přitom ani nebudu připadat jako zrádce nějakých ideálů.

David Klimánek

23 let s Klausem

Respekt 8/08

Nátlak jsem nevyvíjel

Považuji za povinnost opravit zprávu Erika Taberyho o zásahu biskupů do volby prezidenta ČR. Mohu reagovat především za svou osobu, že si nejsem vědom, že bych vyvíjel tlak na volitele hlavy státu, tj. poslance či senátory. Už v Katolickém týdeníku č. 8/08 jsem uveřejnil názor, kde vyjadřuji své přání zvolenému prezidentu, které jsem mu také vyslovil v novoročním přání osobně, jak bylo zveřejněno na webu prezidentské kanceláře. Nevím, zda toto považujete za ovlivňování a nátlak?

Dominik Duka,

biskup Královéhradecké diecéze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].