Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Jaké zásadní události čekají českou společnost v roce 2008?

K překvapení všech bude v únoru zvolen prezidentem Jan Švejnar. Česká společnost si rychle zvykne na to, že ji bude reprezentovat brilantní akademik.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Petr Zídek - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Petr Zídek - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Petr Zídek

historik a novinář

K překvapení všech bude v únoru zvolen prezidentem Jan Švejnar. Česká společnost si rychle zvykne na to, že ji bude reprezentovat brilantní akademik. Neúspěch Václava Klause povede k rozkolu v koalici; v předčasných volbách na podzim porazí sociální demokracie o čtyři procenta ODS, kterou budou voliči vinit ze zdražení základních potřeb na počátku roku. Jiří Paroubek se stane premiérem koaliční vlády s lidovci a zelenými. V období politických zmatků se poslanci Borisi Šťastnému podaří prosadit zákon zakazující kouření v restauracích. Po 29. červnu, kdy česká reprezentace porazí ve finále EURO 2008 Itálii 2:1, ovládne zemi euforie.

Markéta Šichtařová

Next Finance

Rok 2008 by měl být pro ekonomiku úspěšný. A to přesto, že ekonomický růst zpomalí. Brzdou ekonomiky bude nedostatek vhodných zaměstnanců a jejich vysoké mzdové požadavky. Také rostoucí úrokové sazby si na ekonomice vyberou svou daň. Za celý rok 2008 počítáme se zpomalením růstu HDP na 5,1 %. Průměrná míra nezaměstnanosti bude kolem 5,6 %. Mzdy stále porostou a v některých kvartálech jejich růst přesáhne 8 %. Svou roli samozřejmě sehraje i plánovaná změna daní. Očekáváme, že meziroční inflace poroste až do ledna, kdy již bude těsně pod 6 %. Konec roku 2008 by měl podle nás zastihnout korunu na 25,50 CZK/EUR.

Jiří Pehe

politolog

Česká politika bude v roce 2008 nestabilní. Přispějí k tomu volba prezidenta, hlasování o umístění amerického protiraketového radaru v ČR a dva faktory spojené s EU: přetahování v otázce ratifikace evropské reformní smlouvy a finišování před českým předsednictvím EU Ať už bude prezidentem zvolen Václav Klaus nebo jeho oponent, bude to mít destabilizující účinky na vládní koalici. Případné zvolení Klause bude hrozbou topolánkovskému křídlu v ODS. Hlasování o radaru prověří zejména zelené. A vztahy s EU se zjitří kvůli snahám ODS problematizovat ratifikaci evropské smlouvy a proto, že nejsme připraveni na předsednictví EU.

Jiřina Šiklová

socioložka

Zkouškou pro stát i občany je vstup do schengenského prostoru. Doufám, že naši noví sousedé se nás nebudou bát. Volba prezidenta nás nemine. Zvolí-li poslanci zase Václava Klause, zhorší to naše postavení v EU. Bude to prezidentovo poslední možné období, a pokud dosud V. K. „zlobil“ a někdy i kazil pověst naší republiky, bude to teď dělat bez zábran. Nebude už totiž mít důvod získávat spolustraníky. Přála bych si, aby si to poslanci včas uvědomili. Čína se bude na olympijských hrách předvádět jako demokratická země. Obávám se, že mnozí, oslněni zisky z jejího trhu, budou nadšeně tleskat na stadionech, na kterých se donedávna popravovalo.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 1/2008 pod titulkem Jaké zásadní události čekají českou společnost v roce 2008?