Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kosovský stát se blíží

Pro jedny je to poslední kolečko jugoslávského salámu, pro jiné naopak neblahá inspirace pro východ – pro Podněstří či Jižní Osetii. Jde o Kosovo a jeho možnou nezávislost, o níž se ve Vídni právě začalo natvrdo jednat.

Fotografie: Zvládne to kosovská policie? Zatím se o pořádek stará NATO. (Protestující stoupenci okamžité nezávislosti, Priština, 10. únor) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Zvládne to kosovská policie? Zatím se o pořádek stará NATO. (Protestující stoupenci okamžité nezávislosti, Priština, 10. únor) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Pro jedny je to poslední kolečko jugoslávského salámu, pro jiné naopak neblahá inspirace pro východ – pro Podněstří či Jižní Osetii. Jde o Kosovo a jeho možnou nezávislost, o níž se ve Vídni právě začalo natvrdo jednat.

Do 10. března musí zástupci Srbska a Kosova sdělit, zda a v čem přistoupí na kompromis. Musí to sdělit zmocněnci OSN Marttimu Ahtisaarimu. Konečné rozhodnutí je na něm, přičemž finální verzi svého plánu představí Radě bezpečnosti v polovině dubna. Kam toto lámání chleba směřuje, když sám Ahtisaari říká, že v kompromis nevěří?

Albánci: s vlastní ústavou cokoliv

Pokud Rada bezpečnosti Ahtisaariho plán schválí, během 120 dnů ukončí svou činnost mezinárodní správa Kosova (UNMIK). Vystřídá ji Mezinárodní civilní představitel (MCR), jenž bude i zvláštním představitelem EU. Bude mít rozsáhlé pravomoci: může zmrazit rozhodnutí kosovského parlamentu i vlády a suspendovat veřejné představitele, jejichž kroky by plánu protiřečily.

Nápadně to připomíná roli Vysokého představitele pro implementaci civilní části Daytonské mírové dohody v Bosně a Hercegovině. I tato funkce se do značné míry změnila ve výkonnou, zákonodárnou i soudní správu země – paralelní, leč nevolenou.

Mise EU se bude podílet na výstavbě policie, justice, celní správy a vězeňství. Mezinárodní síly pod vedením NATO se budou starat o klid a bezpečnost. Během zmíněné 120denní lhůty…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].