Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

www.setiathome.com

Zkratka SETI pochází z anglického „Search for Extraterrestrial Intelligence“, tedy „hledání mimozemské inteligence“.

Zkratka SETI pochází z anglického „Search for Extraterrestrial Intelligence“, tedy „hledání mimozemské inteligence“. Globální vědecký projekt SETI at home (SETI z domova) využívá internetové sítě a obrovského potenciálu domácích počítačů, které mohou být pomocí malého programu zapojeny do „hledání mimozemšťanů“. Rádiové signály zaznamenané na moderních teleskopech rozmístěných po celé planetě jsou rozděleny na menší jednotky, které pak formou dat přijímají vesmírní nadšenci přímo doma, na svých počítačích. Když zaslaná data zpracují, posílají vyhodnocené informace zase zpět, na centrální server v kalifornském Berkeley.

V současné době je do projektu zapojeno téměř osm milionů domácích počítačů, které už celkem vyhodnotily neuvěřitelných 2,7 miliardy rádiových signálů. Nezvratný důkaz o existenci mimozemské inteligence sice ještě objeven nebyl, to se ale může v budoucnu změnit. Kdo ví? Některá slibná data se ostatně už shromáždit podařilo.

Při zadání webové adresy projektu SETI následuje automatické přesměrování na adresu http://setiathome.ssl.berkeley.edu/, kde je v českém jazyce uveden nejen návod k instalaci potřebného programu, ale také řada dalších informací. Celosvětové diskuse mezi účastníky jsou však vedeny v angličtině, stejně jako většina odborných odkazů.

Autor je spolupracovníkem Respektu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].