Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Mapy pro potěchu

Také si rádi prohlížíte staré mapy v antikvariátech? Také vás štve, že hodně z nich je poslední stopou po rozřezaných atlasech?

Fotografie: www.jnul.huji.ac.il/dl/maps/pal/html/ • Autor: Respekt
Fotografie: www.jnul.huji.ac.il/dl/maps/pal/html/ • Autor: Respekt

Také si rádi prohlížíte staré mapy v antikvariátech? Také vás štve, že hodně z nich je poslední stopou po rozřezaných atlasech? V tom případě je stránka www.jnul.huji.ac.il/dl/maps/pal/html/ určena přímo pro vás. Byla zprovozněna teprve v lednu a nezobrazuje žádný technologický výkřik. Přesto si fanoušci staré grafiky přijdou na své. Hebrejská univerzita v Jeruzalémě na ní vystavila několik set exemplářů ze své kolekce historických map Svaté země.

Ale jak vystavila! Nejsou to jen běžně dostupné „džejpegy“ o objemech dat přibližně 10 kB. Ve skvělé kvalitě a zdarma se tu nabízejí megabajty lákající k vytištění. K tomu ovšem potřebujete tiskárnu s formátem A3, nejlépe barevnou. Pak už si vyberete podle doby vzniku (od 15. století po 20. léta století minulého), abecedně řazených autorů či podle zobrazeného území. Nejenže můžete mít vlastní faksimile, ale zároveň si ověříte dialektickou poučku o přeměně kvantity v kvalitu. Tohle je totiž něco opravdu nového – a s ohledem na praxi tuzemských institucí též inspirativního.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].