Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Výtvarné umění

Zajímavé výstavy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Victor Vasarely - Autor: Muzeum moderního umění Olomouc • Autor: Respekt
Fotografie: Victor Vasarely - Autor: Muzeum moderního umění Olomouc • Autor: Respekt

Victor Vasarely, Muzeum moderního umění, Olomouc

16. 11.-27. 1.

Pro olomoucké Muzeum moderního umění je to klíčová událost: díla umělců formátu Victora Vasarelyho (1906–1997) se na Moravu podaří dovézt málokdy. Tentokrát se to stalo díky spolupráci s Vasarelyho muzeem Januse Pannonia v Pécsi. K vidění je osmdesátka prací, vedle grafik jde i o obrazy, sochy a tapiserie. Průkopník op-artu zatím u nás nebyl po revoluci takhle obsáhle představen.

Milan Salák, Tereza Severová, Tereza Velíková: Postřehy, Karlin Studios, Praha

13. 11.–2. 12.

O vytvoření „vizuálně myšleného zmapování každodenního životního prostoru“ šlo třem mladým výtvarníkům, kteří se ve svých dílech zabývají drobnými posuny ve vnímání uměleckého díla v galerii a mimo ni. V Karlínských studiích se proto pokusili vytvořit specifický výstavní prostor, který by byl přímo neoddělitelnou součástí prezentovaných prací.

Svědkové minulého času, Galerie DION, Praha

19. 11.-19. 12.

Ve spolupráci s Oblastním muzeem v Chomutově se podařilo pořadatelům shromáždit zdevastované sochy ze zaniklých kostelů Chomutovska, které se během minulého režimu svážely ze zrušených chrámů do vlhkých skladišť a jezeďáckých hal.

137, České centrum a Goethe Institut, Praha

22. 11.–4. 1.

Název expozice odkazuje k teplotě, při které se kaučuk stává odolným vůči mechanickým změnám. Půl druhá stovka fotografií pak nabízí ve vskutku baťovské tradici pohled studentů dortmundské a zlínské školy na pracovní dění ve zlínské obuvnické firmě Novesta.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2007 pod titulkem Výtvarné umění