Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Rusko a Západ

Prezident Vladimir Putin přirovnal Ameriku k Hitlerově třetí říši a protiraketovou obranu pro Evropu ke kubánské raketové krizi z roku 1962.

Putin chce Západu ukázat, že Rusko je zpátky ve hře.Přehlédneme-li širokou studenou frontu neshod mezi Ruskem a Západem – Kosovo, rozšíření NATO, trvání smluv o kontrole zbrojení, americké plány na vybudování nových základen protiraketové obrany v Evropě, otázka vypořádání se s íránskými jadernými ambicemi a železná ruka, kterou Rusko řídí dodávky energie do některých částí Evropy –, vypadá to, že mezi nimi panuje největší nesoulad za posledních deset let. Prezident Vladimir Putin přirovnal Ameriku k Hitlerově třetí říši a protiraketovou obranu pro Evropu ke kubánské raketové krizi z roku 1962. Znamená to snad, že vztahy s Ruskem trvale ochladly?

Putinovo „nět“

To bude hodně záležet na tom, co přesně prezident Putin svými siláckými řečmi z poslední doby sleduje. Zakládají se jeho výroky na realistickém hodnocení silných stránek a zájmů Ruska a je jeho hlavním cílem problémy řešit, nebo je vytvářet? Rusko má jako každá jiná země zájmy, které musí hájit. Ty se vzhledem ke společným hrozbám, jako je terorismus, šíření zbraní hromadného ničení a podobně, neliší vždy tolik od těch amerických a evropských. Občas se však zdá, že se prezident Putin jen rozhodl dokázat, že Rusko už opět může říkat „nět“.

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, jednohlasně schválila moratorium na závazky plynoucí Rusku ze Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE)…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].