Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Na experimenty není čas

Jana Hybášková (1965) je politička a uznávaná odbornice na problematiku terorismu a evropské bezpečnosti. Je bývalou velvyslankyní ČR v Kuvajtu a Kataru.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jana Hybášková - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Jana Hybášková - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Jana Hybášková(1965) je politička a uznávaná odbornice na problematiku terorismu a evropské bezpečnosti. Je bývalou velvyslankyní ČR v Kuvajtu a Kataru. V roce 2003 byla vyznamenána Křížem ministra obrany II. stupně. Od roku 2004 je poslankyní Evropského parlamentu za SNK–ED a od roku 2006 členkou řídícího výboru Světového hnutí za demokracii. Vydala knihu Čekání na válku (2004, Rybka Publishers).

Vrcholné americko-izraelsko-palestinské setkání v marylandském městě Annapolis je tu. Bude tato mírová konference úspěšná? Vznikne společné závěrečné prohlášení? I když tyto otázky padají ve světových médiích často, nejsou vlastně podstatné. Celá konference v Annapolisu je jen kapkou v moři v porovnání s tím, co se skutečně musí na Blízkém východě vykonat a stát, aby tam bylo lépe.

Systém v troskách

Vraťme se v čase o pár let zpět. V letech 2000 až 2002, po poslední, Arafátem promarněné mírové šanci, bylo v teroristických útocích na vlastním území Izraele zabito 1148 Izraelců. V důsledku toho vnikla bezpečnostní zeď, zábrana, plot, stejně jako zátarasy, checkpointy a zákopy uvnitř Západního břehu. Počet zachycených útoků se snížil o 90 %. Premiér Šaron, který tušil, jak velké břemeno se valí z rychle rostoucí koncentrace zbraní na jihu Libanonu, usoudil, že je potřeba jeho zemi v jižní části vojensky uvolnit. Mezi Palestinci nenašel vyjednavače,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].