Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Prodej „příteli“, co si přeje

Minulý týden znamenal v závislosti na vašem věku a paměti buď radikální přelom v reklamě, anebo pouze mírný pokrok v rámci tradičních mantinelů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Kluci, vědí už o nás na Facebooku? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Kluci, vědí už o nás na Facebooku? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Minulý týden znamenal v závislosti na vašem věku a paměti buď radikální přelom v reklamě, anebo pouze mírný pokrok v rámci tradičních mantinelů. Pro třiadvacetiletého Marka Zuckerberga, jenž stojí za populárním komunitním serverem Facebook, to rozhodně radikální přelom byl. Šestého listopadu dvěma stům padesáti reklamním šéfům povětšinou středního věku oznámil, že jim Facebook nabízí nový obchod. „Posledních sto let média lidi ovlivňovala jednosměrně,“ prohlásil, „od nynějška se však budou moci lidé z marketingu do té komunikace zapojit.“ Díky novému přístupu jeho firmy si inzerenti budou moci přihřát svou polívčičku při „sociálních interakcích“ uživatelů Facebooku, protože „lidé ovlivňují lidi“.

Zuckerbergova slova jako by vypadla z knihy Paula LazarsfeldaElihua Katze Personal Influence (Osobní vliv), klasiky mediálních studií z roku 1955. Lazarsfeld a Katz tvrdili, že prodejci nevysílají jen sdělení pasivnímu masovému publiku, ale že se cíleně zaměřují na určité jednotlivce se silnou autoritou, kteří utvářejí veřejné mínění. Tito jednotlivci pak šíří, potvrzují nebo popírají sdělení inzerentů prostřednictvím vlastních „společenských vztahů“, ústně nebo osobním příkladem.

Pánové Lazarsfeld a Katz přirozeně předpokládali, že většinu téhle komunikace a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].