Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Držte si klobouky

Jakmile jen několik pochybných poznámek dokáže vyvolat horečnou prodejní vlnu, máme jasný signál, že nervy jsou napjaté k prasknutí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Starý kontinent, nové obavy. - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Starý kontinent, nové obavy. - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Jakmile jen několik pochybných poznámek dokáže vyvolat horečnou prodejní vlnu, máme jasný signál, že nervy jsou napjaté k prasknutí. Stačilo, aby nepříliš významní čínští představitelé, kteří ani neodpovídají za devizovou politiku, pronesli několik připomínek – hned se jich chytily už tak nervózní trhy a dolar 7. listopadu okamžitě prudce propadl. Jeden čínský poslanec uvedl, že by jeho země měla diverzifikovat své rezervy mimo rámec „slabých“ měn, jako je dolar, a další čínský představitel podotkl, že pozice dolaru jako rezervní měny je „vratká“. Zelená bankovka vzápětí klesla na 2,10 dolaru vůči britské libře a rekordních 1,47 dolaru vůči euru, i když se následně poněkud vzpamatovala (viz graf). Široce obchodovaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči šesti hlavním měnám, také spadl na nové minimum.

Slábnoucí dolar, rekordní ztráty společnosti General Motors, hrozba zvýšení ceny ropy na 100 dolarů za barel a další špatné zprávy ohledně hypoték, to vše Wall Street dosti vyděsilo. Index Dow Jones Industrial Average klesl 7. listopadu o 2,6 procenta a index S&P 500 téměř o 3 procenta. A aby starostí nebylo málo, francouzský prezident Nicolas Sarkozy při své návštěvě Washingtonu navíc vyšrouboval otáčky i v politickém výrazivu. Vzhledem k obavám, že slabý dolar by mohl ve srovnání s Evropou posílit americkou konkurenceschopnost, uvedl v Kongresu, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].