Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Donkichot aneb reakčník

Články, komentáře a poznámky Karla VI. Schwarzenberga (1911–1986), otce nynějšího ministra zahraničí, k dobové politické situaci, společenským či kulturním otázkám jsou všechno jiné, jen ne politicky korektní.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Články, komentáře a poznámky Karla VI. Schwarzenberga (1911–1986), otce nynějšího ministra zahraničí, k dobové politické situaci, společenským či kulturním otázkám jsou všechno jiné, jen ne politicky korektní. Vyjadřuje se k rozličným problémům, aniž by si bral servítky: člověk někdy neví, jestli to autor myslí vážně, nebo zda jde o sarkasmus, provokaci.

Tak se ovšem zběžnému čtenáři textů může stát, že si Schwarzenberga, který se sám v textech prohlašuje v donkichotském smyslu za „reakčníka“ a který trousí uštěpačné poznámky o liberálech, zednářích, pokrokových učitelích, Židech, splete s českým fašizujícím nacionalistou. Když ale vytrvá a pozorně si přečte celý tlustospis jeho sebraného díla, které nyní vyšlo v Torstu, zjistí, že vše je jinak — Schwarzenberg mu zcela rozbije všechny ze školních a jiných škamen naučené představy o „reakci“.

Nacionalismus

Politické a jiné dění začal komentovat ve 30. letech jako student historie na Filozofické fakultě UK. První křesťansky orientované články uveřejňoval pod pseudonymem Jindřich Středa v katolické revue Řád, zatímco články více politicky laděné psal pod pseudonymem Bojna do revue vydávané skupinou nacionalistických studentů Vlajka, později nechvalně proslulé. Už záhy se však jeho cesty s nacionalistickými svazáky začnou rozcházet.

Během tzv.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].